Opening Antwerpen.nl in Belgische Residentie

Afgelopen zaterdag ging in de Belgische residentie Antwerpen.nl van start. Voor de vijfde maal stond de kunst van een van de Belgische provincies centraal in de ambtswoning van de Belgische ambassadeur in Den Haag.

Er waren diverse kunstwerken te zien gemaakt door grote namen als Panoramenko en Jan Fabre, maar ook veel jong en minder bekend talent. Er waren schilderijen, foto’s, design, mode, en in de hal een schilderachtige ronde zitbank van de hand van Dirk van Saene, een van ‘De Antwerpse Zes’, de eerste generatie modestudenten die internationaal doorbrak en Antwerpen als modestad op de kaart zette.

Antwerpen is kunst

Antwerpen en kunst, dat zijn twee handen op één buik, vond Ambassadeur Chris Hoornaert. “Antwerpen is kunst. Doorheen de geschiedenis. Van de Metropool tot in de Kempen.”  

“Barokarchitectuur vertaald in kathedralen als van kantwerk gemaakt. Moderne bouwkunst ontpopt als een vlinderpaleis en stralend in een diamanten havenkantoor. Dans op wereldniveau. Een lange traditie van toneel en theater, van de Bourla tot in de Warande, met opleidingsmogelijkheden om U tegen te zeggen met dank aan Herman Teirlinvk.

Beeldende kunst als wortel geschoten in het Middelheimpark of nog aangereikt door nieuwe iconoclasten als Fabre. Schilders in de voetsporen van Rubens en Jordaens en nieuwe iconen als Tuymans. Muzikaal vertier van de Filharmonie, de Beiaardschool of nog Dimitri Vegas en Like Mike. Tot kunst verheven mode, uitgedragen door de originele Antwerpse 6 en vele nieuwe inspirerende stijlidolen.

Het is allemaal te veel om te vatten. Verblindend als de schitterende facetten van een diamant!”

Drie topmusea

Luk Lemmens, de gedeputeerde voor cultuur van de Provincie Antwerpen, verwees naar de geschiedenis die anders had kunnen lopen als Antwerpen in 1585 niet ten onder was gegaan na het beleg door het Spaanse leger. Maar niet alleen de Spanjaarden hadden een ravage aangericht, aldus Lemmens, ook Maarten Van Rossum, de Gelderse legeraanvoerder, kon er wat van. “Enkele decennia eerder vielen zowel Antwerpen als Den Haag al bijna ten prooi aan de geweldenaar Maarten Van Rossum.”

Maar aan Wat Als? heb je niet zo veel, aldus Lemmens en gelukkig waren de banden in de loop der tijden niet verwaterd. De provincie Antwerpen heeft heden ten dage enige unieke collecties van internationaal niveau aan te bieden, die ontsloten worden door het ModeMuseum, het Fotomuseum en het DIVA, het nieuwe museum voor edelsmeedkunst, zilver en diamant.

Steun aan kunstenaars

Walter Ryckaert, hoofd Cultuur van de provincie Antwerpen vertelde dat de provincie de carrière van heel wat kunstenaars die een band met de provincie hebben heeft gesteund. Door aankoop van werk, waardoor er een flinke collectie is ontstaan, door de Prijs Beeldende Kunst van de provincie, en door de drie genoemde nieuwe musea die dankzij investeringen van de provincie een sterke plaats hebben veroverd.

Bijzondere dank ging uit naar Bob Daems, de coördinator van de tentoonstelling. Ambassadeur Hoornaert: “Hij was letterlijk Bob de builder, de painter.”

Foto"s: 1) - 13) Pieter Wouters, 14) Nadia Naveau, ‘Figaro’s Triumph’

http://diplomatie.belgium.be/en/netherlands     http://bit.ly/2q7H7jJ

 

Datum:
22 april 2017 / 31 december 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0