Opening Museum Voorlinden in Wassenaar door Koning Willem-Alexander

Het Museum Voorlinden in Wassenaar wordt geopend door Koning Willem-Alexander. Hij hoeft daarvoor niet ver te reizen, want Wassenaar is zijn woonplaats. Het nieuwe museum is een initiatief van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh.

Het museum toont moderne en hedendaagse kunst.  Het museum ligt op een landgoed van veertig hectare groot op de grens met Den Haag. Naast een gebouw van 6000 vierkante meter is er ook een groot natuurgebied met grasland, waterpartijen, bos en duinen. Het museum heeft grote ramen en een speciale dakconstructie waardoor de zalen met daglicht worden verlicht.

Caldic Collectie

Joop van Caldenborgh is de oprichter van het chemiebedrijf Caldic, een wereldwijd opererende distributeur en producent van chemicaliën en voedingsadditieven voor industriële markten. In Nederland staan twee fabrieken, in Zevenbergen en in Europoort. Van Caldenborgh verzamelt al ruim veertig jaar moderne en hedendaagse kunst.

Hij is een van de grootste kunstverzamelaars in Nederland. Zijn kunstverzameling wordt de Caldic Collectie genoemd. Van Caldenborgh woont op het landgoed Clingenbosch in Wassenaar. Daar heeft hij ook een grote beeldentuin, die in beperkte mate te bezichtigen is. Onderdeel van de Caldic Collectie is een grote collectie kunstenaarsboeken.

Full moon

De openingstentoonstelling Full moon telt ruim veertig kunstwerken uit verschillende periodes. De bezoekers kunnen hier kennis maken met de collectie, met werk van onder andere Rineke Dijkstra, Jan Sluijters, Andy Warhol en Ai Weiwei.

De opening vindt plaats op zaterdag 10 september, het publiek kan vanaf zondag 11 september terecht. Dat is precies drie jaar na het begin van de bouw. Wim Pijbes, oud-directeur van het Rijksmuseum, is directeur van het nieuwe museum.

http://voorlinden.nl/nl/

Datum:
10 september 2016

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0