Pasolini: a contemporary gaze - Pasolini door acht kunstenaars tot leven gewekt | Pulchri Den Haag

Pasolini: a contemporary gaze - Pasolini door acht kunstenaars tot leven gewekt | Pulchri Den Haag

Schrijver en filmregisseur Pier Paolo Pasolini was één van de meest tot de verbeelding sprekende Italiaanse kunstenaars van zijn tijd, maar ook een zeer omstreden figuur. Zijn onorthodoxe films schiepen verwarring, niet het minst vanwege de veelvuldige obsceniteiten, zijn thema’s konden heftig en schokkend zijn.

Het leven van Pasolini (1922-1975) kent nauwelijks rustige momenten: De tweede wereldoorlog, zijn aansluiting bij de communistische partij, de aangifte naar aanleiding van het verleiden van vier jongens tot het verrichten van seksuele handelingen, zijn film ‘Il vangelo secondo Matteo’ over het leven van Jezus, waardoor hij veel Italianen in verwarring bracht en hij maakte de taboedoorbrekende documentaire ‘Comizi d’amore’.

Pasolini stierf in 1975 op drieënvijftigjarige leeftijd. Hij liet een indrukwekkende hoeveelheid films en romans na.

Pasolini: lo sguardo del contemporaneo 

Van zaterdag 30 juli tot en met zondag 14 augustus presenteert Pulchri Studio in samenwerking met Etherea Art Gallery en het Italiaanse Instituut voor Cultuur van Amsterdam, de tentoonstelling ‘Pasolini: lo sguardo del contemporaneo’, Pasolini door de ogen van hedendaagse kunstenaars. Zes Italiaanse en twee Nederlandse kunstenaars werden geconfronteerd met de thema's van Pasolini’s denken en geven daar nu hun eigen visie op.

Honderdste geboortejaar 

Pasolini liet een erfenis achter die nog steeds enorm belangrijk is voor de Italiaanse cultuur en met deze tentoonstelling wordt het honderdste geboortejaar van de kunstenaar herdacht. Het werk van de hedendaagse kunstenaars die in Pulchri Studio exposeren geeft een beeld van zijn tijd. Elke kunstenaar doet dat in zijn eigen specifieke stijl. Tegelijkertijd is de tentoonstelling een profetie van hoe het werk van Pasolini eruit had kunnen zien, als hij nog geleefd had.

Deelnemers

Federico Bonelli, Marcela Cernadas, Pier Giorgio De Pinto, Elisabetta Di Sopra, Sylvestre Gauvrit, Carla Iacono, Viviana Milan, Anne Claire van den Elshout. (tekst Margreet Hofland)

https://www.pulchri.nl/  

Datum:
30 juli 2022 / 14 augustus 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0