Piet den Blanken op Photo31

Piet den Blanken op Photo31

Documentair fotograaf en fotojournalist Piet den Blanken toont de werkelijkheid achter actuele maatschappelijke spanningen. Van sociale onrust en opmerkelijke arbeidsomstandigheden in Nederland, arrestaties en mensenjacht aan de Europese grenzen, tot burgeroorlogen en prostitutie in Latijns Amerika. Sociaal onrecht is zijn grootste inspiratiebron. Hij onderzoekt en fotografeert wat autoriteiten vaak liever verborgen houden en toont daarmee datgene wat wij anders niet te zien zouden krijgen. Maar ook: hoe mensen voor zichzelf opkomen en voor elkaar kunnen zorgen.

Piet den Blanken fotografeert grenzen tussen landen, grenzen tussen armoede en welvaart en de mensen die daar, in dat niemandsland, bekneld raken. In de jaren tachtig lag daarbij de nadruk op Latijns Amerika en vanaf de jaren negentig zien we het thema van internationale migratie steeds vaker terug in zijn werk. Piet fotografeert al 25 jaar migranten langs de grenzen van Europa. Een thema dat tot op de dag van vandaag actueel is gebleven.

Ook zijn oeuvre aan fotoboeken is indrukwekkend en zeer divers. Piet maakte boeken over de Brabantse identiteit, vrijwillige zorg en het gevangeniswezen, maar ook over de burgeroorlog in El Salvador en prostitutie in Nicaragua. Tentoonstellingen van zijn fotografie waren o.a. te zien in het Vakbondsmuseum in Amsterdam, het Zweedse Arbeits Museum in Norkoping, de Grote Kerk in Breda, Kunsthal in Wenen, het Nationaal Museum van Costa Rica, het Nationaal Museum van Albanië en het Europees Parlement in Brussel.

Te midden van zijn expositie ‘Migratie’ bij de Pennings Foundation in Eindhoven, praat Robert Theunissen van Photo31 een uur lang met Piet over zijn indrukwekkende fotografie en bijzondere ervaringen tijdens zijn loopbaan. Bij deze expositie worden de foto’s gecombineerd met schilderkunst van de Eindhovense beeldend kunstenaar Stijn Peeters, die journalistieke fotografie als inspiratie gebruikt voor zijn werken over de vluchtelingenproblematiek. ‘Migratie’ is te zien 4 september t/m 9 oktober 2021 www.denblanken.com. Abonneer je op onze nieuwsbrief: www.photo31.nl

https://photo31.nl/

Datum:
2 juni 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0