Piet Paris e.a. - Illustraties, glaskunst, mode | Museum Jan, Amstelveen

Piet Paris e.a. - Illustraties, glaskunst, mode | Museum Jan, Amstelveen

In de tentoonstelling Piet Paris e.a. - Illustraties, glaskunst, mode in Museum JAN wordt werk van mode-illustrator Piet Paris getoond. Piet Paris, pseudoniem van Pieter 't Hoen (1962), reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van toonaangevende modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers en Benchellal.

Glas, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zien achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie.

Piet Paris

Pieter 't Hoen (1962, Den Haag), alias Piet Paris, studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 1998 was hij een van de medeoprichters van de masteropleiding Fashion Institute Arnhem aan de ArteZ. Daarnaast geeft hij nog altijd tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Bekend werd  hij met zijn illustraties met karakteristieke lijnen, felle kleuren en vrouwelijke figuren met slanke silhouetten. Zijn tekeningen worden al 25 jaar  gepubliceerd in verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften als Vogue en Elle. Van het tekenen van catwalklooks tot het ontwerpen van een catwalk decor voor Viktor & Rolf, Piet Paris is niet uit de   internationale modewereld weg te denken.

Etaleren

Piet Paris is gefascineerd door 'esthetiek' en 'etaleren'. Net als in zijn tekeningen, zijn de compositie en kleurcombinaties bij het presenteren van mode en design van groot belang. Zo ontwierp hij onder meer illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue en was driemaal curator van de Arnhemse Mode Biënnale (2005, 2007 en 2009). Met deze unieke kijk op etaleren, cureren en illustreren stelt hij in Museum JAN een bijzondere tentoonstelling samen. Wat hebben glas, tekeningen en mode met elkaar gemeen? Paris ontleedt de designs en brengt ze terug naar verschillende kernwaarden waaronder lijn, vorm, textuur maar ook 'de ziel'.

Naast nieuwe en bestaande tekeningen van Piet Paris zijn in deze tentoonstelling mode-items te zien van ontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers en Spijkers, BENCHELLAL, Ronald van der Kemp, Loïs Brandsen, Schepers Bosman, David Laport, Stijn Koks, Jef Montes, Dirk Vaessen, MARTAN, Bastiaan Thijssen, G+N en DIED. Ook zijn diverse (glas)kunstwerken uit de collectie van Museum JAN te zien, waaronder werken van Jan Verschoor, Aleš Vašícek, Stanislav Libensky, Willem Heesen en Ritsue Mishima, die Paris inspireerde tot het maken van nieuwe tekeningen. Modejournaliste, presentatrice en auteur Fiona Hering, die Piet Paris goed kent, verzorgt de tentoonstellingsteksten.

Afbeeldingen

1) affiche, 2) Piet Paris, Valentina, 2022 |Claes Iversen, couture, 2019, foto: Studio Martijn Senders, 2021 | Vašícek Aleš, Lucht, 1991, glas

https://nl.museumjan.nl/

Datum:
8 maart 2023 / 18 juni 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0