Piket Kunstprijzen 2018

Afgelopen maandag werden in het Theater aan het Spui de Piket-prijzen uitgereikt. Het was alweer de vijfde keer, een jubileum dus. De heer Piket was behalve politicus en advocaat kunstverzamelaar en kunstkenner. Bij zijn overlijden liet hij zijn vermogen na aan de kunsten in Den Haag.

In zijn testament bepaalde hij dat uit zijn nalatenschap elk jaar drie kunstenaars niet ouder dan 30 jaar een geldprijs zouden krijgen. De kunstenaars zouden moeten komen uit de disciplines schilderkunst, dans en toneel.

Kunstklimaat 

Terugkijkend constateerde Louise de Blécourt, directeur van de stichting mr F.H. Piket, dat er weer bijzondere kandidaten waren met internationale allure en dat paste goed bij een internationale stad als Den Haag. Er waren vele initiatieven op het gebied van dans, theater en schilderkunst. Flink wat genomineerden uit eerder jaren waren in de stad blijven hangen en hadden daar aan de weg getimmerd. Daarmee was het kunstklimaat verbeterd en dat rekende De Blécourt ook tot de opgaven van de stichting.

Piketpaaltjes

Ieder jaar krijgen de genomineerden een kunstwerk, een Award, dat gemaakt wordt door iemand van naam en faam. Deze keer had Joep van Lieshout de Awards ontworpen. Ter gelegenheid van het jubileumjaar had hij vier bronzen en zes aluminium paaltjes gemaakt. Het waren, toepasselijk ‘Piketpaaltjes’. Ze wogen behoorlijk zwaar.  

Van Lieshout: “Ik heb ze zelf laten gieten. Het is symbolisch. Je slaat zo’n paaltje op een grensgebied om iets te markeren. Voor veel van deze jonge kunstenaars is de prijs een stepping stone, een aanmoediging om door te gaan, een volgende mijlpaal.” Hij had nog een boodschap aan alle kandidaten: “Als iedereen je zegt dat je iets op een bepaalde manier moet doen, moet je het niet doen. En als iedereen zegt dat je iets niet moet doen, moet je het juist wel doen. Je moet je gevoel volgen, in beweging blijven. Wachten tot de juiste ijsschots voorbij komt en dan springen.”

Jubileumboek

We kregen filmpjes te zien waarin alle kandidaten te zien waren. Paula Udondek, presenteerde, samen met de jury, de winnaars. “Er zijn geen verliezers. Iedereen is een winnaar.” En ook een mooi jubileumboek, dat in ontvangst werd genomen door de cultuurwethouder Robert van Asten. Van Asten in een reactie: “Jong talent behouden is noodzakelijk om het veelzijdige culturele klimaat in Den Haag ook in de toekomst te waarborgen en aan te blijven sluiten op de ontwikkelingen in onze samenleving.”

Torenhoog kapsel

We kregen nog twee prachtige voorstellingen van kandidaten van een eerder jaar, Rutkay Özpinar, die een mooie solodans deed en Beaudil Elzenga die met een torenhoog kapsel het gedicht The Raven van Edgar Allen Poe voordroeg.

En toen was het tijd voor de borrel.

Foto's: Janneke van Beek 

https://www.piketkunstprijzen.nl/
https://vimeo.com/piketkunstprijzen

Datum:
26 november 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0