Piket Kunstprijzen nominaties 2019

Paula Udondek presenteerde gisteren in de Openbare Bibliotheek aan het Spui de kandidaten van de Piket Kunstprijzen 2019. De kandidaten verschenen een voor een op het podium en tussendoor speelde een americana band crosby stills nash & young-achtige liedjes en liedjes van eigen makelij, onder andere een bloemenlied en een liedje waarbij we mee mochten fluiten.

Het was alweer de zesde keer dat de kunstprijzen verdeeld gingen worden, al moeten we wel even geduld hebben tot de uiteindelijke winnaars in drie categorieën schilderkunst, dans en toneel bekend zijn. In november weten we alles.

Piket

Piket was een politicus van de CHU die van kunsten hield, een zeldzame combinatie. De CHU was immers de meest sombere tak van het latere CDA. Van kunsten moesten ze daar niet veel hebben. Maar Frederik Hendrik Piket (1927-2011) ging zijn gang, hij was kunstminnend lid van Pulchri Studio en bezocht galeries, beurzen en vernissages.

In zijn vrije tijd verzamelde hij schilderijen, grafiek en beeldhouwkunst, en zat hij geregeld op de eerste rij bij dans- en toneelvoorstellingen in Den Haag en Amsterdam. Piket bouwde zo een grote collectie van met name Nederlandse kunst op. Na zijn overlijden in 2011 werd deze collectie geveild. In dat jaar werd ook de Stichting mr F.H. Piket opgericht. De prijzen die sinds november 2014 jaarlijks worden uitgereikt zijn voor hem de gedroomde nalatenschap: ze stimuleren jonge kunstenaars op persoonlijke wijze en zijn van blijvende betekenis voor het culturele klimaat van Den Haag.

Genomineerden

De negen genomineerden waren Joran van Soest, die we al eens interviewden, Jordan HerregravenFlorentijn de Boer (schilderkunst), Antonin RiocheSara de GreefAya Misaki (dans), Tarik MoreeNaomi van der Linden en Charli Chung (toneel).

Ze waren geselecteerd door een vakjury onder leiding van voormalig cultuurwethouder Marjolein de Jong. Alle genomineerden hebben een binding met Den Haag. “Deze jonge talenten steken allemaal met hun kop boven het maaiveld uit”, zei De Jong.  “De genomineerden zijn allemaal bijzonder. Met name hun verfrissende blik en de manier waarop zij zich onderscheiden in hun discipline is uniek. Het wordt straks lastig om van deze top 9 een top 3 te maken.”

Een gat in de lucht

Genomineerde Antonin Rioche (dans) was vereerd. “Ik denk dat ik een hele harde werker ben en ook een heel gedreven kunstenaar. Ik doe mijn best een plaats te vinden in het dansveld hier in Nederland. Het afgelopen seizoen was niet gemakkelijk voor me. Ik heb geprobeerd met allerlei mensen in contact te komen zonder dat ze me antwoordden of notie van me namen. Daarom was ik zo blij, vereerd en, ontroerd toen ik van mijn nominatie hoorde.” Ook Charli Chung (genomineerde toneel) is trots op de nominatie. “Feest! Er stroomt Haags bloed door mijn aderen en van m’n accent kom ik nooit meer af. De stad en de mensen hebben een speciale plek in mijn hart. Om genomineerd te worden voor zo’n grote kunstprijs is een enorme eer.” En Florentijn de Boer (schilderkunst) kon wel een gat in de lucht springen. “Ik ben super blij dat ik genomineerd ben! Ik heb zoveel plannen voor de toekomst waar deze prijs me bij zou kunnen helpen”

De jury De vakjury bestond dit jaar uit oud-cultuurwethouder Marjolein de Jong, Maarten Demmink (Demiak), Suzanne Swarts (Museum Voorlinden), Stacz Wilhelm (Korzo theater), Isabelle Chaffaud (MEYER-CHAFFAUD), David Geysen (Bureau Dégrade) en Antoinette Jelgersma (Het Nationale Theater).

Uitreiking en award

Tijdens een feestelijke uitreiking in Theater Diligentia op maandag 25 november worden de winnaars per kunstdiscipline bekendgemaakt. De drie winnaars ontvangen een geldbedrag van 8.000 euro en de winnaars en genomineerden mogen elk een award in ontvangst nemen. Dit jaar is de Piket-award letterlijk en figuurlijk in Haagse handen. Kunstenaar Peter Zwaan maakt een award gebaseerd op zijn eigen hand. “Als je beeldend kunstenaar bent, zijn je handen je werktuig. En voor de podiumkunsten is er de expressie door het gebaar”, zegt Zwaan. “Er zit ook iets in van de Piket Kunstprijzen als helpende hand en vanuit een bepaald aanzicht kun je er de letter P in zien.”

Op de foto (Janneke van Beek) alle genomineerden.

https://www.piketkunstprijzen.nl/

 

Datum:
8 september 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0