Pop Art in Galerie Fleur & Wouter

Popart ontstond in de jaren zestig en zeventig als reactie op de subjectieve manier van werken van de abstract expressionisten. Popartkunstenaars als Roy Lichtenstein en Andy Warhol zochten juist naar een onpersoonlijke stijl, bijvoorbeeld door de beeldtaal van reclame en andere massamedia te gebruiken, alsook het onderwerp van zulke kunst over te nemen. Door producten uit de populaire cultuur als onderwerp te nemen wilden deze kunstenaars kunst minder elitair en voor een groter publiek toegankelijk maken.  

De bekendste popartkunstenaars zijn inmiddels geïnstitutionaliseerd en weten een groot publiek voor kunst te interesseren. En hoewel niet meer zo shockerend als in de jaren zestig blijven de thema’s van toen hedendaagse kunstenaars inspireren in hun werk. In deze tentoonstelling tonen we vier kunstenaars die in hun materiaalgebruik, thematiek en boodschap in de traditie van de popart staan.

Jackson Bowly

Jackson Bowley noemt zichzelf beauty photographer. Zijn foto’s spelen met de esthetiek van reclamefoto’s, zoals die voor cosmetica. Maar Jackson gebruikt make-up juist als een middel om de specifieke kenmerken van zijn karakters te stylen in plaats van ze te verbergen. Zijn onderwerpen vindt hij in zijn Londense vriendengroep die bestaat uit bijzondere figuren zoals muzikanten en kunstenaars. Zijn aanpak is speels en energiek. Door een fysieke textuur toe te voegen aan digitale beelden ontstaat een bijzonder originele vorm, die het midden houdt tussen fotografie, collage en schilderkunst.

Lieselot Elzinga  

Lieselot Elzinga is modeontwerper en verkent van daaruit andere media. Haar modeshows lijken op performances. Als ze haar werk presenteert verandert ze de ruimte met behulp van muurschilderingen en objecten in ruimtevullende installaties. Daarbij brengt ze met haar eigen band haar kleding tot leven. Haar ontwerpen houden het midden tussen commerciële producten en autonome kunstwerken.

Dagmar Stap  

Dagmar Stap maakt met verschillende borduurtechnieken sculpturen van verpakkingen. In haar laatste serie focust ze op afval, zoals een verscheurde belastingbrief, aanstekers, een blikje red bull, een buil shag en bonnetjes. Haar arbeidsintensieve borduurwerken staan in schril contrast met de manier waarop haar onderwerpen worden geproduceerd en ook worden afgedankt. In haar werk speelt Dagmar continue met definities van het kostbare en het waardeloze, van afval en kunst.

Floor van het Nederend

Floor van het Nederend maakt tekeningen van verlaten landschappen met daarin absurde bewoners als de zelfbedachte figuur Malvin the Cat. Hij werkt in een duistere stijl die doet denken aan underground comics en punk flyers. Zijn tekeningen leren je stripverhalen als kunst te beschouwen. Door ook te illustreren voor kranten en zijn eigen kledinglijn te ontwerpen onderzoekt hij het verschil tussen commercie en kunst.

De tentoonstelling zal officieel worden geopend door legendarisch cult icoon en Miss Facelift Marijke Helwegen.

Opening vrijdag 8 nov. 17.00 uur. Tentoonstelling 8 nov. – 8 dec.

Afbeeldingen: 1) Jackson Bowley: Lara, 2) Lieselot Elzinga, 3) Dagmar Stap, 4) Floor van het Nederend  

https://www.galeriefleurenwouter.com/

Datum:
8 november 2019 / 8 december 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0