Portretten uit NAKED EYE PROJECT van Nathan Mooij bij CODA

De collectie dubbelportretten van Nathan Mooij tonen de ogen als ‘spiegels van het brein’. De orde die we in gedachten proberen te scheppen in ons leven kent haar creatieve tegenhanger. Uitspattingen, dromen en emoties kennen bestaansrecht naast onze zin der realiteit en kritische blik. Iemand vertrouwen op zijn blauwe ogen; is dat een rationele of een emotionele keuze?

Diverse onderzoekers zijn van mening dat onze hersenen bestaan uit een emotionele/creatieve en een rationele/analytische helft. Maar kunnen we die kenmerken ook zien in iemands ogen? Met zijn Naked Eye Project deed Mooij nader onderzoek naar de wetenschappelijke theorieën over de verschillen tussen onze twee hersenhelften, mede door twee versies te maken van een portret: één met twee linkerogen en één met twee rechterogen. CODA Museum toont zijn werk van 14 februari tot en met 2 juni 2019 in de tentoonstelling Naked Eye.  

Linker en rechter hersenhelft

Met Naked Eye komen kunst, wetenschap en menselijke connectie samen. Nathan Mooij vertaalt de Nobelprijs-winnende theorie van Dr. Roger Sperry over de verschillen tussen de linker, rationele en rechter, emotionele hersenhelft en de vraag daarbij of dit ook zijn werking heeft op onze ogen. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Door de versie met de twee linker- én de twee rechterogen naast elkaar af te beelden en te vergelijken ontstonden er bijzonder krachtige portretten. Ze tonen beide kanten van iemands karakter en maken daarmee een grote verscheidenheid aan emoties los. Door een project als dit te vertalen naar kunst ontstaat er een speelveld waar voor deze gevoelens alle ruimte is. Iedereen, van elke leeftijd en met elk karakter of interesse kan op een laagdrempelige manier kijken en ervaren wat het project teweegbrengt.  

Oogcontact

Nathan Mooij brengt fotografie als experiment. We kunnen verdrinken in elkaars ogen of troost vinden in de blik van de ander. Sommige ogen zitten vol verdriet of kijken recht door je heen. Ook gespreksvoering doen we door oogcontact te maken, maar we kijken elkaar echter nooit aan in twee ogen tegelijk. Waarom? En welk oog kiezen we dan onbewust? Deze vragen lieten Mooij geruime tijd niet los. Want oogcontact maken met een portret, kan dat eigenlijk? De tentoonstelling Naked Eye nodigt uit om dit te onderzoeken. Met welke ogen maken we het liefst contact en herkennen we die verschillen tussen emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik? Ga op onderzoek uit in de tentoonstelling Naked Eye en vind verdieping in de unieke selectie portretten. Jonge, oude, gehavende en gave gezichten tot bekende en onbekende blikken.

Opening

Naked Eye opent op 14 februari 2019. Geen romantisch uitje, maar ‘date night’ met een twist. Zintuigen worden geprikkeld tijdens de speciale avondopenstelling van CODA Museum; CODA by Night. DJ Wannabeastar brengt de ervaring van geluid met een unieke silent disco, eye-gazing mag tussen de kunst, prikkel de tong bij de foodprinter en neem deel aan activiteiten bij verschillende stations. Ontdek hier of dat wat we zien, overeenkomt met wat we proeven, voelen en ruiken. Na de opening nog meer ontdekken over de verschillen tussen onze twee hersenhelften?

Experimenten

Zowel in CODA Atelier als in de tentoonstelling zijn diverse experimenten en tests terug te vinden. Ook zal Nathan Mooij gedurende de looptijd van de tentoonstelling op verschillende momenten portretfoto’s schieten van bezoekers van CODA Museum in zijn pop-up studio. Houd voor deze datums www.coda-apeldoorn.nl/nakedeye in de gaten. Aanmelden voor de opening kan ook via deze webpagina. Kom Naked Eye ontdekken bij CODA; word onderdeel van het experiment en leer kijken en ervaren vanuit emotie versus rationaliteit. Kijk met ons mee; ‘there is more than meets the eye’. 

www.coda-apeldoorn.nl/nakedeye

Datum:
14 februari 2019 / 2 juni 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0