Publicatie van cabaretier en columnist Merijn Scholten over Het Apeldoornsche Bosch: een verhaal om nooit te vergeten

Publicatie van cabaretier en columnist Merijn Scholten over Het Apeldoornsche Bosch: een verhaal om nooit te vergeten 

Alles begint met aandacht. Dat is een van de conclusies die cabaretier en columnist Merijn Scholten trekt in Het huis op het kruispunt; een publicatie in de Kakkerlakjesreeks van Uitgeverij Loopvis. Het huis op het kruispunt verschijnt op vrijdag 21 januari 2022 – een dag na de jaarlijkse herdenking van Het Apeldoornsche Bosch – en verhaalt over de gruwelijke ontruiming in januari 1943 van deze Joodse-psychiatrische instelling in Apeldoorn.

Cabaretier en columnist Merijn Scholten was in het kader van het Erfgoedfestival Gelderland vorig jaar als artist-in-residence te gast in CODA. Hij liet zich inspireren door de collecties en programmering van CODA en tijdens het Erfgoedfestival Gelderland in oktober 2021 presenteerde hij het werk dat hij maakte na zijn bezoek aan CODA en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Vooral Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch maakte diepe indruk en inspireerde Scholten tot het schrijven van een beschouwing. CODA, Stichting Apeldoornsche Bosch, Erfgoedplatform Apeldoorn, Erfgoedfestival Gelderland, Infocentrum WO2 Nijmegen en het Vrijheidsmuseum in Groesbeek besloten in samenwerking met Uitgeverij Loopvis het verhaal van Scholten uit te geven in de Kakkerlakjesreeks. Noortje Rap verzorgde de illustraties bij het verhaal van Merijn Scholten.

Kakkerlakjes zijn geïllustreerde publicaties met korte verhalen, beschouwingen of gedichten. Groot genoeg om lang van te genieten en klein genoeg om te versturen in de bijgeleverde enveloppe. Het huis op het kruispunt van Merijn Scholten is vanaf 21 januari landelijk verkrijgbaar via de boekhandel, in CODA Winkel, bj Infocentrum WO2 en via het Vrijheidsmuseum. Het huis op het kruispunt kost € 6,99. 

Het Apeldoornsche Bosch

De Joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch werd in 1909 opgericht en groeide al snel uit tot een bloeiende instelling. In moderne paviljoens werden bewoners en patiënten, jong en oud, behandeld volgens de nieuwste inzichten; in de natuur en ver van de grote stad. In de oorlogsjaren, als het er in de Randstad al gewelddadig aan toegaat, voelen de Joden zich lange tijd veilig op deze plek. Het Apeldoornsche Bosch werd niet voor niets ‘de Jodenhemel’ genoemd. Maar in de nacht van 20 op 21 januari 1943 ging het gruwelijk mis en veranderde de hemel in de hel. De bezetter ontruimde Het Apeldoornsche Bosch op brute wijze. Bijna 1300 mensen, personeel en bewoners, werden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keerde terug. Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch werd geopend in januari 2020 en is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Apeldoornsche Bosch, CODA, de gemeente Apeldoorn, ’s Heeren Loo en de provincie Gelderland.

Merijn Scholten is cabaretier, columnist en tekstschrijver. Hij studeerde radio- en televisiejournalistiek, bedrijfskunde en kunstmatige intelligentie. Scholten was te zien in De Partizanen (o.a. bij De Wereld Draait Door) en in de Comedytrain. In de coronaperiode experimenteert hij met minisketches op Instagram. De vlogs die hij maakt voor Erfgoedfestival Gelderland na zijn bezoek aan CODA en Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch vind je hier.
www.merijnscholten.nl | Insta: @merijn.scholten 

Noortje Rap is illustrator. In haar werk speelt natuur een grote rol; planten en dieren, maar ook haar eigen natuur. Met fijne, fragiele lijnen en een karakteristieke penseelstreek vertelt ze verhalen. Noortje groeide op in Beekbergen, op nog geen 15 kilometer afstand van Het Apeldoornsche Bosch. www.noortjerap.nl | Insta: @noortjerap 

www.coda-apeldoorn.nl/merijnscholten

https://www.coda-apeldoorn.nl/

 

Datum:
21 januari 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0