Refik Anadol - Living Paintings: Nature | Kunsthal Rotterdam

Refik Anadol - Living Paintings: Nature | Kunsthal Rotterdam

Wie dit najaar de Kunsthal bezoekt, wordt meegevoerd door een visueel spektakel van een van de meest vooruitstrevende kunstenaars op het gebied van digitale kunst: Refik Anadol. Kunsthal Rotterdam presenteert de eerste solotentoonstelling van de Turkse kunstenaar in Nederland.

In zijn zinnenprikkelende installaties verkent Anadol (1985) de symbiotische relatie tussen mens en machine. Door het gebruik van geavanceerde technologieën zoals kunstmatige intelligentie, gegevensvisualisatie en algoritmen, schildert Anadol als het ware met data. Met zijn kleurrijke, weelderige digitale composities neemt hij de kijker mee in de wereld van machines.

Virtueel schouwspel

De tentoonstelling Living Paintings: Nature biedt inzicht in de werkwijze en inspiratiebronnen van de kunstenaar en presenteert het meeslepende werk Living Painting: Immersive Room. In een driedimensionale, kinetische en architectonische ruimte wordt de bezoeker omringd door een virtueel schouwspel, versterkt door licht en geluid. De installatie combineert drie van Anadol’s grootste op natuur geïnspireerde werken, gebaseerd op unieke datasets die bestaan uit afbeeldingen van nationale parken in California en gegevens zoals windsnelheid, windrichting en temperatuur. Met behulp van kunstmatige intelligentie vormt Anadol deze data in Living Painting: Immersive Room om tot een constante stroom van nieuwe beelden. De audiovisuele elementen in de installatie prikkelen de zintuigen, en geven de kijker het gevoel aanwezig te zijn in een omgeving die in de realiteit eigenlijk niet bestaat. Naast Immersive Room zijn twaalf dataschilderijen te zien die de grote rol die natuur speelt in Anadol's werk benadrukken. Hij maakt hiervoor gebruik van miljoenen openbare afbeeldingen en gegevens van landschappen en natuurverschijnselen en transformeert deze tot golvende, hypnotiserende kunstwerken.

Menselijke machines

Het vertrekpunt voor Anadol's kunstenaarspraktijk is zijn streven om nieuwe concepten van samenwerking tussen mensen en machines in de kunst tot uitdrukking te brengen. In hypnotiserende installaties onderzoekt de kunstenaar hoe onze perceptie van tijd en ruimte verandert, en wat het betekent om mens te zijn in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door technologie. Met zijn werk speculeert Anadol over de vraag of machines kunnen leren, een bewustzijn kunnen creëren, en uiteindelijk zelfs kunnen dromen. Met behulp van machine learning ontwikkelt hij algoritmes die machines niet alleen in staat stellen om informatie te verwerken, maar die er ook voor zorgen dat machines nieuwe verbanden tussen objecten kunnen ontdekken en ons alternatieve realiteiten kunnen laten zien. Dit leidt tot een nieuwe esthetische techniek waarmee Anadol zintuigelijke ruimtes creëert, die zich bevinden op het snijvlak van kunst, architectuur, wetenschap en technologie.

Over Refik Anadol

Refik Anadol (1985, Istanboel) behaalde zijn Master of Fine Arts aan UCLA’s Department of Design Media Arts, waar hij vandaag de dag ook lesgeeft. Hij woont en werkt in Los Angeles, Californië, waar hij eigenaar en manager is van Refik Anadol Studio. Anadol’s werk is wereldwijd tentoongesteld in onder andere Centre Pompidou-Metz, National Gallery of Victoria Melbourne, Architectuur Biënnale Venetië, Hammer Museum Los Angeles, Dongdaemun Design Plaza Seoul, Ars Electronica Festival Linz, Istanbul Design Biënnale, Art Basel, en the Museum of Modern Art New York City.

Officiële opening

De officiële opening van de tentoonstelling Refik Anadol. Living Paintings: Nature vindt plaats op vrijdag 17 november om 16:30 uur tijdens Friday Night LIVE, het nieuwe maandelijkse evenement in de Kunsthal. Elke derde vrijdag van de maand biedt de Kunsthal met Friday Night LIVE een podium aan Rotterdamse partners – actief op het gebied van film, spoken word, mode, theater of muziek – om een bruisend avondprogramma te organiseren. Op 17 november is het de beurt aan Modular, hét Rotterdamse collectief voor elektronische muziek. De tentoonstelling Refik Anadol. Living Paintings: Nature dient als inspiratiebron voor de samenstelling van het programma.   

Afbeeldingen

1) Metamorphosis: Serpenti, London, 2022 © Refik Anadol Studio, 2) Machine Memoirs: Space, Istanbul, 2021 © Refik Anadol Studio   

https://www.kunsthal.nl/nl/#tijdlijn-2023-10

Datum:
18 november 2023 / 1 april 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0