Reuzen veranderen skyline Leeuwarden

Duiker, Hond en Meisje maken stad vier keer groter. Leeuwarden is een stad van honderdduizend inwoners. Op 17, 18 en 19 augustus worden dat er vier keer zoveel. Want De Reuzen van Royal de Luxe komen.

Onlangs maakte Leeuwarden-Fryslân 2018 in Madurodam bekend dat de Duiker, de Hond Xolo en het Kleine Reuzen Meisje de skyline van de Culturele Hoofdstad van Europa 2018 voorgoed gaan veranderen.

,,Dit bezoek laat de stad nooit meer los.’’

In Madurodam ontvouwde artistiek leider van Royal de Luxe Jean-Luc Courcoult de plannen. Maar liefst drie Reuzen van het Franse gezelschap komen naar Leeuwarden. Naast het Meisje, die al bekend was, zijn dat de Duiker en hond Xolo.

De giganten arriveren op 17 augustus in Leeuwarden en lopen een route die zowel het centrum als de wijken doorkruist. Honderden vrijwilligers zorgen dat De Reuzen niet verdwalen en voor iedere bewonderaar bereikbaar worden.

Royal de Luxe

,,We zorgen ervoor dat iedereen ze kan zien”, zegt Courcoult. ,,Een belevenis voor alle bezoekers, zodat groot en klein dit sprookje beleeft.’’ De productie is al drie jaar in voorbereiding en er werken 550 mensen voor en achter de schermen aan mee. Tijdens het bezoek aan Leeuwarden zijn daarnaast meer dan 200 vrijwilligers actief. Royal de Luxe wordt beschouwd als het grootste straattheater ter wereld.

Nog niet eerder waren De Reuzen in een stad met ,,zulke kleine straatjes’’, waarmee het bezoek aan Friesland ook een logistieke uitdaging wordt. ,,Maar geen probleem’’, zegt Leeuwarder wethouder cultuur Sjoerd Feitsma. ,,We zijn wel wat gewend. De Culturele Hoofdstad is volop in beweging en met Royal de Luxe zetten we halverwege het jaar een reuzenstap. Wij kijken met ontzettend veel plezier uit naar de Nederlandse première van Royal de Luxe in Leeuwarden.’’

Hoogtepunt

Jean-Luc Courcoult kreeg symbolisch de ambtsketen van Leeuwarden omgehangen. ,,Want hij is in augustus eigenlijk de eindbaas van Leeuwarden”, grapte kinderburgemeester Silvan de Vries die de speciale reuzenketting samen met locoburgemeester Sjoerd Feitsma omhing. Claudia Woolgar, namens de artistieke leiding van Leeuwarden-Friesland 2018 (LF2018), noemt De Reuzen ,,een onbetwist hoogtepunt in het programma”.

Het reuzentrio torent straks gemakkelijk tot de dakgoot van de herenhuizen van Leeuwarden uit. Tjitske Benedictus, hoofd Sponsoring & Events ING: ,,We zijn trotse sponsor van LF2018 en De Reuzen van Royal de Luxe. ING streeft er naar cultuur toegankelijker te maken voor een breed publiek. Via deze samenwerking kunnen we mensen laten genieten van dit unieke moment. De Reuzen waren nooit eerder in Nederland. Het is fantastisch dat het Friesland is gelukt en dat we hier aan kunnen bijdragen.”

https://www.friesland.nl/nl/culturele-hoofdstad

Datum:
17 augustus 2018 / 19 augustus 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0