Ridders en kastelen in Museon Den Haag

In het Museon in Den Haag is de tentoonstelling ‘Ridders en Kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen’ te zien.

De Middeleeuwen worden vaak afgeschilderd als een donker, somber tijdperk. Maar dat is niet terecht. In de Middeleeuwen, een tijdvak van ruim duizend jaar, vonden innovaties plaats op allerlei terrein, van techniek tot politiek, waar we tot op de dag van vandaag de effecten van bemerken.

Dynamische periode

De expositie Ridders en Kastelen biedt een nieuwe kijk op een periode die grote invloed heeft gehad op de wetenschap, cultuur en sociale geografie van het huidige Europa. Hoewel de Middeleeuwen vaak als een ‘tussenperiode’ met weinig vernieuwing worden weggezet, was deze periode op veel gebieden dynamischer dan we denken en heeft deze tijd grote invloed op de politieke en economische ontwikkeling van Europa gehad. De expositie is geschikt voor jong en oud en is te zien tot en met 2 september 2018.

Zeven hoofdpersonen

De tentoonstelling laat zien dat deze periode niet alleen het decor was voor stoere ridders en prachtige jonkvrouwen zoals veel verhalen en films ons doen geloven, maar dat er mensen leefden, woonden en werkten die veel op ons leken. Gewone mensen die, net als wij, zochten naar de beste manier om een goed bestaan op te bouwen.

In de tentoonstelling worden zeven hoofdpersonen geïntroduceerd, met een herkenbare, eigentijdse uitstraling die het onderwerp van de tentoonstelling inzichtelijk maken. Zo lijkt de minstreel op de singer-songwriter van vandaag, zou de boer zomaar geplaatst kunnen worden in de serie ‘Boer zoekt vrouw’ en herkennen we in de koopvrouw de hedendaagse zakenvrouw. Deze hoofdpersonen nemen de bezoeker mee in hun wereld. Ze laten zien hoe de Middeleeuwen waren en hoe hun leven eruit zag.

Innovaties

Ook al staat deze tijd ver van ons af, overblijfselen en uitvindingen van toen maken nog steeds deel uit van ons leven. Denk aan kastelen, kerken, kloosters en steden die je nu nog kunt bezoeken. Door bijvoorbeeld de uitvinding van een verbeterde ploeg (getrokken door paarden in plaats van ossen) en een nieuwe vorm van akkerbouw (drieslagstelsel) nam de voedselproductie toe, niet alleen voor de boeren maar ook voor de stedelingen.

De ontwikkeling van papier, bouwtechnische innovaties (bijvoorbeeld de inval van enorm veel licht in de Gotische kerken door de vergrote, gebrandschilderde ramen was nu mogelijk) en het ontstaan van het notenschrift, hebben hun weerslag op onze moderne tijd. Maar ook de kennis over buskruit vanuit China zorgde er voor dat de manier van oorlog voeren veranderde: er kwamen andere wapens die zowel offensief als defensief werden ingezet, denk bijvoorbeeld aan de forten die werden verdedigd met indrukwekkende kanonnen.

Activiteiten

Bij de interactieve tentoonstelling Ridders & Kastelen worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals verjaardagsfeestjes, creatieve activiteiten en een quiz.
https://www.museon.nl/  https://www.museon.nl/nl/museon-activiteiten

 

 

Datum:
28 september 2017 / 2 september 2018

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0