Rob Morees op Photo31

Rob Morees op Photo31

Fotograaf onbekend: Rob Moorees over de kracht van archieffoto's. ©spaarnestadphoto.nl

Foto’s uit archieven hebben een bijna magische kracht. Omdat ze zo lang bewaard zijn, is er een reden waarom ze waardevol zijn. Die is meestal gelegen in het onderwerp van de foto. Daar moest een beeld van bewaard blijven en de foto is vaak het enige tastbare wat er nog van over is.

Speciaal voor dit gesprek maakte Rob Moorees een monumentale selectie die je meeneemt naar het wezen van het leven en het wezen van de fotografie. Besproken wordt onder meer de indringendste liefdesfoto aller tijden, de Titanic die nog niet ten onder is gegaan, een gevangene die niet vrij wil komen, de schoonheid van het gruwelijke, een vlindercircus uit vervlogen tijden, het bijna tastbare contact met mensen die in de vergetelheid zijn geraakt, rituelen van vreugde en verdriet en de evolutie van het menselijk enthousiasme.

Fotograaf Rob Moorees werkt voor Spaarnestad Photo, het grootste fotoarchief van Europa waarin archieffoto's uit alle windstreken sinds de uitvinding van de fotografie zijn verzameld.

Daaronder bevinden zich veel foto’s uit de fameuze collectie van Life Magazine. Wij spreken met hem over de kracht van archieffoto's, de wonderlijke verhalen daarachter, hoe ze in de loop van de tijd zijn gerijpt en over de exposities en boeken die hij ermee samenstelde.

Moorees heeft een neus voor de grootste parels uit archieven, door onbekende fotografen. Zijn blik laat je anders naar foto’s kijken en het gesprek zit vol eye-openers over het wezen van de fotografie.   

https://photo31.nl/
https://spaarnestadphoto.nl/

Datum:
22 september 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0