Robert F. Kennedy Funeral Train: The people’s view

In het Nederlands Fotomuseum is de tentoonstelling Robert F. Kennedy Funeral Train – The People’s View te zien. Voor dit project maakt kunstenaar Rein Jelle Terpstra een visuele reconstructie van de zogenoemde funeral train – de trein die op 8 juni 1968 het stoffelijk overschot van de vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. vervoerde - vanuit het perspectief van mensen die langs het spoor hun laatste groet uitbrachten.

De tentoonstelling omvat onder andere een wandinstallatie met originele, door Terpstra gevonden snapshots én een filmcompilatie van home movies en snapshots die op vijf schermen worden geprojecteerd.

Eerder dit jaar was het project te zien in het San Francisco Museum of Modern Art en het International Center of Photography in New York, gevolgd door een presentatie op het internationale fotofestival Les Rencontres d’Arles. Met de presentatie in het Nederlands Fotomuseum beleeft het project een Europese museale primeur.

Project The People’s View

Een aantal jaren geleden raakte Rein Jelle Terpstra (1960) gefascineerd door het werk RFK Funeral Train van de Amerikaanse fotograaf Paul Fusco (1930). Fusco reisde op 8 juni 1968 mee met de zogenoemde funeral train, de trein die het stoffelijk overschot van de pas vermoorde Robert F. Kennedy (RFK) van New York naar Washington D.C. vervoerde. Vanuit de langzaam rijdende trein fotografeerde Fusco de tienduizenden rouwende Amerikanen langs de spoorlijn, die een laatste eerbetoon brachten aan de populaire senator en presidentskandidaat. Allemaal keken ze naar de trein, die in de foto’s van Fusco vrijwel niet in beeld was gekomen.

Terpstra raakte gefascineerd door de vraag wat deze mensen precies zagen en hoe zij dat moment hadden vastgelegd in foto en film. Hij besloot Fusco’s perspectief om te keren en op zoek te gaan naar de foto’s en filmbeelden die de omstanders van de trein hadden gemaakt.

Terpstra plaatste oproepen in lokale kranten en op sociale media, en volgde de route die de trein had afgelegd. Hij hing rond op stationnetjes en klopte bij mensen thuis aan. Aan de hand van de vele beelden die hij vond, reconstrueerde hij wat hij noemt the people’s view: niet de blik van de professionele fotograaf, maar juist die van de ooggetuigen langs het spoor. Met Robert F. Kennedy Funeral Train – The People’s Viewheeft Terpstra een belangrijk hoofdstuk toegevoegd aan de visuele geschiedenis van de Verenigde Staten.

Tentoonstelling

De tentoonstelling omvat een aantal niet eerder gepubliceerde foto’s van Paul Fusco, een wandinstallatie met originele, door Terpstra gevonden snapshots én een filmcompilatie van home movies en snapshots die op vijf schermen worden geprojecteerd. De soundscape bij deze film is goeddeels opgebouwd uit originele geluidsopnames die die dag langs het spoor zijn gemaakt, te samen met ingesproken verhalen over dat moment, het jaar 1968 en de rol van Robert F. Kennedy. Toegevoegd zijn tientallen teksten met autobiografische herinneringen, die de omstanders van toen met Terpstra hebben gedeeld.

Publicatie

Naast de tentoonstelling is er ook een boek verschenen bij uitgever Fw:Books. Het boek bevat tien, niet eerder gepubliceerde foto’s van Paul Fusco, een selectie van de verzamelde snapshots door Rein Jelle Terpstra, een introductie van zijn hand, tientallen teksten met persoonlijke herinneringen en essays van David Levi Strauss en Taco Hidde Bakker.

Biografie

Sinds zijn studie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam onderzoekt Rein Jelle Terpstra (1960) de relatie tussen fotografie, waarneming en de afwezigheid van het fotografische beeld. Tot nu toe heeft dat geleid tot een amateurbeelden archief met zo’ n 50.000 beelden, verschillende dia-installaties en kunstenaarsboeken. Hieronder bevinden zich de installatie Nabeelden (over de niet gemaakte foto) die door het Nederlands Fotomuseum is aangekocht (2010) en Retracing (over het herinneren van beelden bij mensen die hun gezichtsvermogen gaan verliezen, 2013). Zijn werk is opgenomen in o.a. de collecties van de MoMA Library en de New York Public Library Collections in New York, de Koninklijk Musea voor Schone Kunsten in Brussel en het Getty Research Institute in Los Angeles. Terpstra was genomineerd voor de Dutch Doc Award in 2014. Hij is als docent fotografie verbonden aan de kunstacademie Minerva HanzeHogeschool in Groningen. In 2017 heeft Terpstra aan het Robert F. Kennedy Funeral Train project gewerkt met een Smithsonian Artist Research Fellowship in Washington D.C. 

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
26 januari 2019 / 12 mei 2019

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0