Romeinen langs de Rijn

Tentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’ een archeologische ontdekkingstocht voor jong en oud in het Rijksmuseum van Oudheden

In de nieuwe familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’ in het Rijksmuseum van Oudheden ontdekt jong en oud hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de Nederlandse Rijn. De rivier vormde destijds de limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. En wie denkt dat hier alleen soldaten in forten woonden, heeft het mis.

Vrouwen, kinderen bedienden

In de dorpjes langs de grens, en zelfs in de forten, woonden ook de vrouwen en kinderen van de soldaten, en hun bedienden. Bovendien waren er handelaren en ambachtslieden te vinden die zaken deden met het leger. Al hun verhalen worden nu voor het eerst samen in één tentoonstelling verteld. ‘Romeinen langs de Rijn’ is te zien vanaf de heropening van het Rijksmuseum van Oudheden in 2020 t/m 28 februari 2021.

Archeologische vondsten uit de provincies

 ‘Romeinen langs de Rijn’ vertelt het verhaal over soldaten en families, over hun bouw- en kookkunsten, spellen, vermaak en verbroedering. Vrijwel alle voorwerpen in de tentoonstelling, meer dan driehonderd, zijn archeologische vondsten uit de provincies waar de Romeinse grens doorheen liep: Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland. Ze zijn opgegraven bij de Romeinse forten en de omliggende dorpen. Vele ervan zijn nu voor het eerst te zien.

Zwaarden, helmen, babyflesjes

Er zijn zwaarden, helmen, maar ook damessieraden, speelgoed van hout, babyflesjes, borden met ingekraste soldatennamen, godenbeeldjes en het bronzen diploma van een militair. Een van de vrouwen langs de limes was bediende Salvia Fledimella. Haar voormalige baas, Sextus Salvius, liet na haar dood een kostbare grafsteen voor haar oprichten - een van de topstukken in de tentoonstelling.

De man van Velsen

Blikvangers zijn daarnaast een opvallende bronzen ruiterhelm met een adelaarskop, leren kinderschoentjes uit Vechten en de vondsten uit het graf van ‘de man van Velsen’. Deze vermoorde soldaat van de hulptroepen was, in z’n volledige uitrusting met zilveren dolk en gordel, begraven in een waterput.

Vervloekingsput

Voor jong en oud is er een doe-boekje vol zoekopdrachten en hersenkrakers. Als ‘nieuwe inwoners’ van het Romeinse grensgebied nemen ze al samen speurend een kijkje in het leven van tweeduizend jaar geleden. Om in te burgeren krijgen ze een Romeinse naam en maken kennis met de taal van de Romeinen (het Latijn) en hun gewoontes. Er is een virtuele ‘vervloekingsput’ en zijn er Romeinse recepten om zelf uit te proberen met een keukenspel. In de zomervakantie vult het kinderevenement ‘Romein in 1 dag’ de Tempelzaal met spellen, puzzels en opdrachten. Wie alle stempels in zijn Romeinse paspoort verzamelt, mag zich een ware Romein noemen.

Tweehonderd jaar archeologisch onderzoek 

Voor de liefhebber is er extra aandacht in de tentoonstelling voor tweehonderd jaar archeologisch onderzoek in Nederland langs de Romeinse grens. Ook verschijnen er een boekje ‘Romeinen langs de Rijn’ (80 pgs., €12,50) en een magazine (€3,50). 

www.rmo.nl/romeinenlangsderijn
https://www.rmo.nl/

Datum:
28 februari 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0