Ru Paré, een topvrouw, in de Haagsche Kunstkring

Over een jonge vrouw die uitgroeit tot een gevierd kunstenaar en een gedreven lid van de Haagsche Kunstkring wordt. Totdat de Kring zich aansluit bij de Kultuurkamer en Ru haar schilderkist ombouwt tot een geheim verzetswapen.

Lezing door Wim Willems, auteur van Verzetsheldin met schilderkist - Het leven van Ru Paré (1896-1972)

Heren in kostuum

De talentvolle Ru Paré verhuist in 1919 naar de hofstad. Ze vindt er leermeesters als Albert Roelofs, Willem van Konijnenburg en Jan Toorop en wordt lid van Pulchri en de Haagse Kunstkring. Haar werk hangt al gauw op veel plekken in galeries en musea.

Bij de Kunstkring is ze actief in het bestuur, dat vooral uit 'heren in kostuum' bestaat. Ze hoort bij een kunstenaarsgroep met Christ Lebeau, Hein von Essen en Christiaan de Moor. De twee laatsten waren beide kort voor de oorlog voorzitter van de afdeling Beeldende Kunst van de Kring. Ze zijn wars van de nieuwe zakelijkheid en willen zichtbaar maken wat schuilgaat achter het uiterlijk van de mensen die voor hen poseren.

Kultuurkamer

Als de Kunstkring zich in 1942 aansluit bij de Kultuurkamer stapt Ru op. Zij bouwt haar schilderkist om tot een geheim wapen in de ondergrondse en zorgt ervoor dat 52 Joodse kinderen kunnen onderduiken. Na de oorlog hervat zij haar werk als kunstenaar.

Vanwege haar artistieke kwaliteit en haar heldenmoed als verzetsstrijder zouden we Ru Paré nú een topvrouw noemen. Dit jaar wordt ze geëerd met een biografie en twee tentoonstellingen:

Pulchri Studio: Ru Paré, een vergeten kunstenares, 25 augustus tot 16 september. Lees meer
Museon: De onderduikkinderen van 'Tante Zus' - Ru Paré, schilderes en verzetsheldin, t/m 23 september

Vrijdag 14 september 20.00 uur

Haagse Kunstkring, Denneweg 64 Den Haag

Leden en Vrienden Haagse Kunstkring en CJP € 6,- ; niet-leden € 10,- (Ooievaarspas 50%); Reserveren of tel. 070 3647585. Geen voorverkoop, kaarten aan de zaal. Inloop vanaf 19.30 uur

Afbeelding: Ru Paré, zelfportret

https://www.haagsekunstkring.nl/

Datum:
14 september 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0