Ruud de Wild, Songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes | Huis van het Boek

Ruud de Wild, Songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes | Huis van het Boek

In het Huis van het Boek is de tentoonstelling ‘Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedjes’ te zien. Radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild neemt de bezoeker mee langs de mooiste Nederlandse liederen en liedboeken.

Van het 14de-eeuwse ‘Hadewijch’ handschrift uit Gent tot ‘Zij gelooft in mij’ van Hazes: een muzikale reis langs thema’s als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied. Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat Ruud de Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven. Zijn bekende stem is te horen in de audiotour waarin hij praat met artiesten als Roxeanne Hazes, Guus Meeuwis, Corry Konings en Typhoon. Directeur Sandra Bechtholt: ‘We zijn ontzettend blij dat we deze bijzondere muzikale tentoonstelling na 2,5 jaar uitstel nu echt aan het publiek kunnen laten zien.’

Ruud de Wild: van drukkersfamilie naar Huis van het boek

De Wild is bij het grote publiek vooral bekend als radio-dj en presentator. Zijn passie voor muziek brengt hem al op jonge leeftijd bij de radio. Het blijft niet enkel bij de radio; De Wild vindt ook zijn weg naar televisie. Naast zijn werkzaamheden in de Nederlandse media is Ruud ook kunstenaar. In zijn schilderijen verwerkt hij bekende songteksten. Huis van het boek, vol met schitterende voorbeelden van handschriften, lettertypes en grafische vormgeving, is voor Ruud de Wild geen onbekende plek. ‘Lettertypes en grafische vormgeving zijn mij met de paplepel ingegoten, omdat mijn familie altijd in deze branche werkzaam is geweest. De fascinatie voor het ambachtelijke handwerk wordt in deze digitale tijd alleen maar groter. Ik kijk dan ook enorm uit naar de tentoonstelling in een museum waar je de drukinkt nog bijna kan ruiken,’ aldus De Wild.

Reis langs het Nederlandse lied: Van Hazes tot Hadewijch

Ruud de Wild ondernam zijn zoektocht naar het Nederlandse lied niet alleen in de collecties van Huis van het boek, de KB, de nationale bibliotheek en het Meertens Instituut. Hij werd begeleid door specialisten Martine de Bruin (Meertens Instituut) en Garrelt Verhoeven (Universitaire Bibliotheken Leiden). Zij namen De Wild mee langs handschriften, liedboeken, bundeltjes en liedbladen in verschillende collecties. Aan Ruud de keuze zijn favoriete liederen te selecteren en in zijn ‘songbook’ te plaatsen. In de tentoonstelling zijn ook een aantal installaties van de hand van Ruud de Wild te vinden.

Samenwerking en boek

Voor deze tentoonstelling werkt Huis van het boek nauw samen met Martine de Bruin (Meertens Instituut), Garrelt Verhoeven (Universitaire Bibliotheken Leiden) en vele bruikleengevers, zoals IISG, KB, nationale bibliotheek, Meertens Instituut, UB Amsterdam, UB Gent, het Zwanenbroedershuis en particulieren. Bij de tentoonstelling verscheen de publicatie Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied, Martine Bruin, Garrelt Verhoeven en Ruud de Wild, uitgegeven door Walburg pers.

Foto’s

1) Foto header Monique Kooijmans, 2) Dirk Witte, Memento Vivere. Mensch, durf te leven! Muziekblad met gelithografeerd omslag door Leo Gestel. Amsterdam, ca. 1920, 3) Hoes 'Huilen is voor te laat', 1970

https://www.huisvanhetboek.nl/  

Datum:
1 oktober 2022 / 5 maart 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0