Saskia Wagenvoort en Inge-Lize Zevenboom te zien in Sis Josip Galerie

De Sis Josip Galerie heeft inmiddels een traditie opgebouwd om in duo-exposities kunstwerken te tonen, die aanvullend of contrasterend zijn. Van 7 januari tot en met 20 februari 2016 vindt een expositie plaats met werken van de bekende Saskia Wagenvoort en de nog niet zo bekende Inge-Lize  Zevenboom. De monumentale fotografie van Wagenvoort en de kleine spannende schilderijtjes van Zevenboom zijn een bezoek aan de Hoogstraat zeker waard.

Afgelopen zaterdag werd de tentoonstelling THIS IS SO 2016 geopend met een presentatie van de twee kunstenaars. Dat gebeurde in een vraaggesprek met Sis Josip, waarbij ter verduidelijking tussendoor allerlei Youtube filmpjes op een scherm te zien waren. Een hele goede methode om licht op het werk van een kunstenaar te werpen.

Visagie

Ter verduidelijking van het werk van Saskia Wagenvoort -  klassieke fotocomposities van meisjes die verstild en brutaal tegelijk zijn – zagen we een filmpje over het werk van de Duitse fotograaf Ellen von Unwerth. Een meisje in een bloemenjurk in een weiland i n de stralende zon. Vlindertjes, een ezel en een zwaan kwamen erbij.  Saskia: “Dit is mijn sfeer. Ik doe ook visagie en mode voor reclamebureau’s en theater. Dat is heel verwant aan mijn artistieke werk. Qua verstilling inspireert het 17e eeuwse schilderij mij. Mijn portretten zouden zo uit een 17e eeuws schilderij kunnen stappen.”

In het verlengde daarvan een filmpje over het werk van Ellis Faas, een vooraanstaande make up kunstenaar. Zie doet shows over de hele wereld en startte in 2009 met haar eigen make up merk onder de slogan ‘The only red is Ellis Red’. Alle kleuren zijn gebaseerd op het menselijk lichaam. Rood van bloed, blauw van blauwe plekken. We zagen in het filmpje een heleboel rood: rode lippen, rood haar, rode lippenstift en – natuurlijk – bloed, want dat was het uitgangspunt.

Fantasieverhalen

Ter verduidelijking van het werk van Inge-Lize Zevenboom gingen we kijken naar het werk van de Chinese fotograaf en installatiekunstenaar JeeYoung Lee. Zij heeft een ruimte van 15 vierkante meter die zij transformeert naar eigen idee. Ze creëert bijzonder fantasierijke werelden die ze vervolgens fotografeert. Inge-Lize, vorig jaar afgestudeerd van de Haagse Koninklijke Academie / KABK: “In mijn afstudeerjaar ben ik bezig geweest met het schrijven van mijn scriptie. Die ging over fantasieverhalen in de beeldende kunst. Het werk van JeeYoung Lee past daarin. Ik zit zelf ietsje meer in de richting van de natuur, maar de fantasie is wel het uitgangspunt. Ik droom er al mijn hele leven van naar China te gaan en dat gaat nu echt gebeuren. Ik ga binnenkort voor drie maanden naar China. Mijn moeder zei altijd al dat ik de reïncarnatie van een Chinees ben.”

Net als JeeYoung Lee creëert Inge-Lize eigen werelden. We zien een volgend filmpje van The Nature Academy. Bossen, water en bergen. Inge-Lize: “Ik haal veel inspiratie uit de natuur. Het liefst ruige natuur, zoals die er bijvoorbeeld nog is in Zweden of Spanje. Met het Hollandse strand heb ik niets. Het is heerlijk om daar dan in je eentje door te struinen of door een wilde rivier te kanoën. En naast de natuur zijn er de sprookjes die mijn verbeelding aan het werk zetten. Ik heb altijd graag geluisterd naar verhaaltjes over prinsessen, kabouters en elfjes. Toen ik wat ouder was hield ik van fantasy boeken. Wat me trok was de eenzaamheid, het mysterieuze. Als ik bomen zie, bij voorkeur met kronkels er in en gaten, stel ik me de wezens voor die er uit te voorschijn kunnen komen.”

Een klasgenoot raadde haar aan te kijken naar het werk van Judith Christ die twee jaar geleden op het filmfestival in Cannes opviel met een adventure story. Het zat vol met grillige natuur, fantasieplanten, kristallen die uiteen spatten als je floot. “Het was een feest van herkenning.”Sis Josip: “Het loopt bijna een op een met je werk.”

Handpainted wallpaper

We keren terug naar het werk van Saskia. Een filmpje over handpainted wallpaper komt voorbij. Het is gemaakt door de behangkunstenaars van Snijder & Co, Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, oorspronkelijk uit Brazilië. Saskia: “Ik ben bij hen in Rotterdam geweest. We kennen elkaar van Facebook. Ze vonden het leuk om met mij samen te werken. Ik had een aantal portretten, waar ik nog iets in miste. Ik heb twee handbeschilderde behangen digitaal van ze gekregen en die achter mijn portretten gefotoshopt.”

Ze legt haar werkwijze uit. Ze begint met de make up en styling van een model. Daar maakt ze een fotoportret van dat ze vervolgens print. Dan gaat ze toevoegen, met bijvoorbeeld parels, spelden. Soms gaat ze door de foto heen borduren, met kruissteekjes of langere lijnen. “Ik kijk voortdurend. Is het spannend genoeg? Moet er nog iets bij? Vind ik het leuk? Soms zie ik het gelijk wat nog mist, soms wat later. Op sommige portretten heb ik ook vliegen gefotografeerd. Zoals je die soms ook op 17e eeuwse stillevens ziet. Die vliegen zijn net een maatje te groot, maar dat vind ik juist leuk.”

17e eeuws stilleven

Hoe kom je aan je modellen?, vraagt Sis Josip. “Ik geef visagie workshops. Bijvoorbeeld op middelbare scholen. Ik was op een gymnasium en daar viel me een meisje, en in het bijzonder haar  oogopslag op. Ik was helemaal van slag. Durfde ik haar wel te vragen? Doen maar, besloot ik. Ze kwam met haar vader, super zenuwachtig. We zijn aan de slag gegaan. Inmiddels is ze door een reclamebureau opgepikt.”

We gaan kijken naar een filmpje over het werk van een van de meesters van het 17e eeuwse stilleven: Jan Davidsz. De Heem. We zien een vaas met bijzondere mooi geschilderde bloemen. Saskia: “Ik hou ervan, die stillevens, de insecten die je er soms op ziet, de portretten. Ik gebruik het ook in mijn werk: opengesneden granaatappels, vliegen, vlinders. Er is nu een hele trend om elementen van 17e eeuws werk in hedendaags werk op te nemen. Molenkragen om modellen bijvoorbeeld. Ik kijk wel naar al dat werk, maar liefst niet veel, want het gaat me op de eerste plaats om het uitwerken van mijn eigen idee.” We zien een ander filmpje met het werk van Bas Meeuws, een fotograaf van boeketten die hij fotoshoppend in elkaar steekt. Er is een directe relatie met de 17e eeuwse boeketten. Hij staat met zijn werk op beurzen en verkoopt bijzonder goed.

We eindigen met muziekfilmpjes. Aan beide kunstenaars was gevraagd met een voorstel daarvoor te komen. Saskia, die in haar studententijd in Engeland was, koos voor de Britse Tori Amos, A Sorta Fairytale. Het is bijzonder fantasierijk. Een man en een vrouw die bestaan uit een hoofd en een onderbeen. Die samen op weg gaan en het eindigt mooi. Saskia was bij de zangeres op bezoek geweest, haar voormalige vriendje had meegewerkt aan het filmpje, hij deed het geluid.  “Het hele filmpje past bij mijn werk.”

Les Miserables

Inge-Lize laat het filmpje “On my own” uit de film Les Miserables zien. Een meisje zingt een lied en een zinnetje eruit sprak haar bijzonder aan ‘The pavement shines like silver’.  Inge-Lize: “Daar heb ik een schilderij van gemaakt met de titel ‘Shines like Silver’. We zien op haar site het betreffende schilderij. Zie: http://bit.ly/1l8IZC1 

Inge-Lize gaat dus naar China en Saskia, wat zijn haar plannen? “Mijn werk hangt op de Realisme Beurs. Daar ben ik blij mee. Verder zoek ik modellen voor nieuw werk, Ik wil iets met sieraden doen en heb een ontwerper gevraagd of ik iets van hem mag gebruiken. Ook wil ik graag ik op het eind van het voorjaar fotograferen op het wad. Dat je alleen water en lucht ziet. Ik hou van vlaktes, dan ben je bij het wad op de juiste plaats. Misschien is dat wel iets Fries.”

Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0