Sebastião Salgado’s Genesis in Nederlands Fotomuseum

In het Nederlands Fotomuseum is de tentoonstelling Genesis van de wereldberoemde Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado te zien. Het is zijn levenswerk. We kregen een introductie en rondleiding van de meester zelf.

Ook zijn vrouw Lélia was er. Zij had de tentoonstelling samengesteld. Salgado had 32 reportagereizen gemaakt. “Ik had geen idee wat ik zou gaan vinden en ik wist ook niet of ik in staat was het te doen.” Maar het is gelukt, getuige de tentoonstelling die al meer landen heeft aangedaan en door 3,5 miljoen mensen is gezien.

De planeet

Salgado en Lélia vonden van alle musea waar Genesis te zien was het Rotterdamse museum het mooist. Salgado (73) was teleurgesteld in wat de mens van de planeet had gemaakt. “Als we als gevolg daarvan als soort zouden verdwijnen, betekent het niets voor de planeet. Die gaat door.”

Er zijn meer dan tweehonderd spectaculaire zwart-wit foto's te zien van onder meer walvissen tot schildpadden, van gletsjers tot woestijnen en diverse inheemse volken. De foto’s zijn voor de helft analoog en voor de helft digitaal gemaakt, in 2008, midden in het project stapte Salgado over op digitaal.  

IJsberg als een kasteel

Hij reisde naar afgelegen oorden als de Galapagoseilanden, Madagaskar en Antarctica: plekken waar mensen en dieren nog altijd in evenwicht met elkaar en de natuur leven. In de tentoonstelling, en het boek, waren vijf onderdelen: het zuiden van de planeet , Antartica, de Falklands, Patagonië; toevluchtsoorden, hotspots waar de meeste biodiversiteit is; Afrika als belangrijkste continent met onder meer de Bushmen, de San mensen in Botswana; het noorden van de planeet met Kamchatka, Siberië en Alaska en ten slotte Amazonia, voor 65 procent in Brazilië gelegen.  

Al lopend langs de foto’s zagen we een ijsberg als een kasteel waar de poolreiziger Shackleton nog melding van had gemaakt, de South Georgia zeeolifant, enorme zeehonden, de enorme Kalamna walvis die rondzwemt in de buurt van het schiereiland Valdes (Argentinië). Salgado: “We werden vrienden met deze walvis, er wordt op gejaagd, er zijn er nog maar 400 van. De walvis kreeg een kleintje, die hebben we de naam Sebastião gegeven.”

Sahara woestijn

We zagen verder Papoea’s in Nieuw Guinea die nog leefden in het Stenen Tijdperk, dappere mannen in Madagascar die met hun handen en voeten in 40 meter hoge palmbomen waren geklommen om met een steen de vruchten eruit te kloppen. De Sahara woestijn met prachtig golvende zandduinen. “Ik had mijn studio overgebracht in een tent bij een oase.” Het Dinkavolk in het zuiden van Soedan en een foto genomen vanuit een luchtballon in alle vroegte, waarbij je de leden van de stam in een landschap ziet terwijl de zon opkomt.

En verder, de Tolbatsjik vulkaan in Kamchatka. “Het is daar 24 uur licht. Hier voel je echt dat je deel van de planeet bent.” Stammen in Amazonia die nog geen kennis hebben gemaakt met de rest van het land en de wereld. “Ze hebben een eigen, uitgebalanceerde cultuur. Ze weigeren bepaalde dieren in het bos te doden omdat die ‘heet vlees’ hebben, waarvan ze agressief zouden kunnen worden. In plaats daarvan jagen ze op vis.” In augustus gaat Salgado weer voor twee maanden naar Amazonia. “Dat gaat heel bureaucratisch. Het kost me een jaar om toestemming te krijgen.”

Er is een audio-tour ingesproken door Sacha de Boer en Humberto Tan. Zij vertellen meer over de bijzondere stijl en werkwijze van Sebastião Salgado.

Sebastiao Salgado

Sebastião Salgado (Brazilië, 1944) bracht zijn jeugd door op een boerderij in Brazilië, waar zijn liefde en respect voor de natuur ontstond. Van jongs af aan was hij ook bijzonder geïntrigeerd door de grote invloed van de sociale economische omstandigheden op het leven van de mens.

Salgado is beroemd geworden met zijn meeslepende zwart-wit foto’s die hun kracht ontlenen aan klassieke composities uit de kunstgeschiedenis. Zijn even esthetische als schokkende beelden van krioelende mensenmassa’s in de Braziliaanse goudmijnen doen niet onder voor de krankzinnige wereld van Jeroen Bosch.

Maar ook staat Salgado bekend als een gedreven fotograaf die grote maatschappelijke onderwerpen aankaart in prestigieuze projecten waar hij jarenlang aan werkt. Zo fotografeerde hij arbeiders over de hele wereld in Workers (1993), een document van het verdwijnen van handwerk uit de westerse maatschappij, bracht hij een eerbetoon aan de massamigratie door onder meer hongersnood en natuurrampen in Migrations (2000) en legde mens en natuur vast in Genesis (2013). Steeds brengt hij daar lijvige fotoboeken bij uit. Salgado was van 1979 tot 1994 lid van Magnum Photos.

Activiteiten tijdens tentoonstelling 

•  Rondleiding 'The World According to Salgado'

Iedere zondagmiddag wordt van 15.00 tot 16.00 uur een rondleiding door de tentoonstelling Genesis gegeven. Onze ervaren rondleiders leren je meer over  het indrukwekkende oeuvre van Sebastião Salgado, zijn leven en natuurlijk het project Genesis. Tickets kunnen via de online ticketshop worden gekocht en kosten €2,-. 

•   Kidsactiviteit: Op reis met meneer Salgado
Wil jij weten waar de dieren en mensen uit de tentoonstelling Genesis van Sebastião Salgado leven? Ga dan mee op avontuur en ontdek alleen of samen de mooiste plekken op onze aarde.  Lees meer

•  Kidsworkshop: Liefdesbrief aan de planeet
Samen met een museumdocent ga je op reis door de tentoonstelling en maak je, jouw eigen liefdesbrief aan onze planeet.  Bekijk de foto's goed om vervolgens zelf aan de slag te gaan en te doen wat Salgado deed: jouw eigen natuur tot leven brengen. Lees meer

•  Masterclass Fine Art Zwart/Wit
Is Sebastião Salgado ook uw grote voorbeeld als het gaat om zwart-wit fotografie? Wilt u uw kennis over zwart-wit fotografie vergroten? Doe dan mee met de Masterclass Fine Art Zwart/Wit die wij organiseren in samenwerking met Calumet Photo. Lees meer

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
15 juni 2017 / 17 september 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0