‘Shao Fan, Between Truth and Illusion’ in Noordbrabants Museum

De Chinese hedendaagse kunstenaar Shao Fan (Beijing, 1964) combineert kunst en design met een diepgaande kennis van de Chinese cultuur. Hij is een meester in de techniek van de klassieke inkttekening. Op zijn monumentale werken staan merendeel dieren geportretteerd. 

Lang leve de haas en het konijn

Fan ziet met name het konijn en de haas als hybride wezens tussen mens en dier. Daarmee sluit hij aan bij een traditie: het konijn en de haas zijn terugkerende onderwerpen in de traditionele Chinese kunst en ambachten. In China heeft men de neiging geen onderscheid te maken tussen deze twee legendarische diersoorten. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven. 

Innovatief en traditioneel

Fan was ook één van de eerste Chinese kunstenaars die de grenzen tussen visuele kunst en meubels verkende. Hoewel het ontwerp van zijn Ming stoelen innovatief is, zijn ze verbonden met traditionele methoden. De stoelen kunnen worden beschouwd als een sculptuur die een functioneel meubel suggereren. 

“Vandaag de dag vergeten wij mensen altijd, bewust of onbewust, dat we een dierlijke kant hebben. Maar die dierlijke kant van onszelf is eigenlijk erg belangrijk.”

Shao Fan

A Chinese Journey

Onlangs was het werk van Shao Fan onderdeel van de tentoonstelling A Chinese Journey. Zijn eerste solotentoonstelling in Nederland komt tot stand met steun van de Renschdael Art Foundation en Galerie Urs Meile Lucerne.

https://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl/  

Datum:
15 februari 2020 / 14 juni 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1