Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan | Japanmuseum SieboldHuis

Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan | Japanmuseum SieboldHuis

Van 17 juni t/m 11 september 2022 toont Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties.

Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit.

Houtblokprenten worden al sinds de 17e eeuw in Japan gemaakt. De esthetisch en kwalitatief buitengewone prenten in deze tentoonstelling zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de kunstenaar, uitgever, bloksnijder en drukker. De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst. Zij ontwikkelden de prent tot een luxe kunstwerk, met respect voor de traditie.

Sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, moderne Japanse vrouwen, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen worden getoond. De belangrijkste shin hanga-kunstenaars zoals Kawase Hasui, Takahashi Shotei, Torii Kotondo, Hashiguchi Goyō, Itō Shinsui en Ohara Koson zijn in deze tentoonstelling vertegenwoordigd.

Hoogwaardige materialen, texturen en kleurnuances 

‘De nieuwe prenten’ zijn duidelijk geïnspireerd op de traditionele prentkunst in themathiek en techniek, maar er zijn ook opvallende verschillen te zien. Er wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, texturen en kleurnuances, zoals duidelijk te zien in de prent ‘Vrouw die make-up aanbrengt’ van Hashiguchi Goyō. De afbeelding is vakkundig gedrukt op dik papier met luxe glinsterende micapigmenten.

Bij ‘Zilverreiger op een besneeuwde tak’ van Ohara Koson is veel aandacht voor subtiele details waarbij een deel van de veren is weergegeven in blinddruk, die beter zichtbaar wordt door het gebruik van een extra roze druklaag. Of neem het werk met vele kleurnuances van Kawasa Hasui. Zijn Japanse landschappen hebben een verstilde en serene sfeer en zijn vol nostalgie.

De reizende tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan’ is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en het Koninklijk Museum Voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel.

Catalogus en activiteiten

Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, geschreven door Chris Uhlenbeck, Jim Dwinger en Philo Ouweleen. Deze catalogus is te koop in de museumwinkel. Daarnaast biedt een veelzijdig activiteitenprogramma verdere verdieping in de nieuwe prentkunst. Meer informatie over de tentoonstelling, activiteiten en toegangskaarten verschijnt binnenkort op de website.

Afbeeldingen

1) Torii Kotondo 鳥居言人 (1900–1976) Ochtendhaar. 1931, 2) Komura Settai 小村雪岱 (1887–1940) Tatoeage. 1938 Privécollectie Privécollectie, 3 - 8) andere voorbeelden

https://www.sieboldhuis.org/

Datum:
17 juni 2022 / 11 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0