Siberian Exiles van Claudia Heinermann toont Baltische getuigenissen van Sovjet onderdrukking

Siberian Exiles van Claudia Heinermann toont Baltische getuigenissen van Sovjet onderdrukking

Vanaf 4 februari 2023, toont het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling SIBERIAN EXILES: Baltische getuigenissen van Sovjet onderdrukking van Claudia Heinermann. De trilogie toont een deel van de Europese geschiedenis die in West-Europa niet tot nauwelijks bekend is: de bezetting van de Baltische staten (Estland, Letland, Litouwen) door de Sovjet-Unie.

Aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen en nabestaanden neemt Heinermann ons mee naar een verborgen geschiedenis.

“Er is nooit iemand veroordeeld voor de misdaden tegen de menselijkheid die door de Sovjets zijn begaan. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd daarover voor het eerst openlijk gesproken, maar in het Rusland van Poetin wordt het Stalin-verleden opnieuw onder het tapijt geschoven. Daarom vind ik het belangrijk dat de verhalen die achter het IJzeren Gordijn voor ons verborgen bleven, gehoord en bewaard worden, zodat ze kunnen bijdragen aan een correcte geschiedschrijving.”

Claudia Heinermann - Fotografisch drieluik

Sinds 2016 werkt Claudia Heinermann aan dit fotografisch drieluik waarmee zij de onderdrukking van de Baltische landen door de Sovjet-Unie uit de vergetelheid haalt. De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum brengt de drie delen voor het eerst bij elkaar.

Heinermann combineert oral history met visual storytelling -  een aanpak die steeds vaker  door onderzoekers, journalisten en beeldmakers wordt omarmd. Haar werk sluit nauw aan bij een rijke fotografische traditie waarvan een groot deel in de Collectie van het Nederlands Fotomuseum is vertegenwoordigd: documentair, politiek en sociaal betrokken, gericht op het dagelijks leven en verhalend maar zonder spectaculaire of nadrukkelijk dramatische effecten. Het sluit ook aan bij wat het Nederlands Fotomuseum als een kerntaak ziet: het tonen van visuele verhalen die ertoe doen.

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/tentoonstelling/siberian-exiles-nl/  

https://www.nederlandsfotomuseum.nl/

Datum:
4 februari 2023 / 21 mei 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0