Sieraden, makers en dragers

In het Afrikamuseum zijn ruim zevenhonderd sieraden uit de hele wereld te zien. Honderden sieraden uit de museumverzameling, aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Makers, maaktechnieken en de bijzondere verhalen van dragers van deze sieraden geven inzicht in het gebruik van sieraden wereldwijd.

Goud, zilver, natuurlijke materialen en glas  

De behoefte van de mens om zich te versieren, bestaat overal in de wereld en is al zo oud als de mens zelf. Geen materiaal blijft daarbij ongebruikt: schelpen, vruchten en steen, maar natuurlijk ook glas, goud, zilder en niet te vergeten edelstenen als diamanten, saffieren en robijnen. Sieraden maken mensen mooier en hebben vaak een achterliggende betekenis. Waar we minder vaak bij stil staan, zijn de sieradenmakers en de technieken die deze makers gebruiken. Daar brengt deze tentoonstelling verandering in.  

Ode aan de sieradenmakers  

De tentoonstelling is daarmee een ode aan de sieradenmakers. Eeuwenoude technieken vertellen een verhaal over cultuur, geschiedenis en identiteit. Aan de hand van de mooiste sieraden uit de collectie van Afrika Museum, Museum Volkenkunde, Tropenmuseum en Wereldmuseum; van verfijnde gouden sieraden uit Azië en Zuid-Amerika, sieraden gemaakt van de meest uiteenlopende natuurlijke materialen uit Oceanië en zilveren sieraden uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot kralenwerk uit Afrika worden deze verhalen verteld.  

Oud en nieuw

Naast sieraden uit de eigen collectie, die een periode van vele eeuwen omvat, toont de expositie ook hedendaagse sieraden van ontwerpers uit de hele wereld. Hun werk laat een waardering zien van traditionele technieken, motieven en materialen. Soms als bron van inspiratie voor nieuwe toepassingen, soms in combinatie met hedendaagse technieken. Dit levert spannende en indrukwekkende sieraden op, zoals de ringen van Johanna Dahm, die de gietmethode van een Asante meestergoudsmid uit het West-Afrikaanse Ghana leerde.  

Do it yourself

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag en met een eigengemaakt sieraad naar huis. Sieradenmaker Cat Priem, bekend om haar fantasierijke, speelse, en soms lugubere, sieraden ontwikkelde een idee waarmee je zelf aan het werk kunt in de werkplaats. Werk met een wals, stempels en een ank en gebruik technieken uit de tentoonstelling.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Oikocredit.

Afbeeldingen

1) Kledingspeld; zilver; ajourwerk; laat 19e eeuw vroeg 20e eeuw; Shluh; Anti-Atlas; Marokko; Fotograaf G. Gillet , 2)  Gouden ringen van Johanna Dahm, 3) Amazigh vrouw in feestkledij; Zuid Marokko; 1940-1960; Fotograaf G. Gillet 

https://www.afrikamuseum.nl/nl 

Datum:
13 oktober 2018 / 2 juni 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0