Sieraden van Chequita Nahar en haar keuze uit de CODA collectie in combinatie met werk van Wendy Owusu en Iriée Zamblé

Sieraden van Chequita Nahar en haar keuze uit de CODA collectie in combinatie met werk van Wendy Owusu en Iriée Zamblé

Voor deze tentoonstelling nodigde CODA Chequita Nahar uit om vanuit eigen perspectief en visie naar de CODA collectie te kijken. De tentoonstelling combineert haar selectie uit de CODA collectie met eigen werk en het werk van beeldend kunstenaars Iriée Zamblé en Wendy Owusu. 

“Als klein meisje kwam ik al jong in aanraking met sieraden. Toen ik twee maanden oud was, gaf mijn grootvader mij gouden armbanden en oorbellen. In Suriname is het heel belangrijk om je kind sieraden te geven voor ze een jaar oud zijn. Dat houdt het kind veilig. De granaatstenen in de sieraden die ik kreeg ouden mij veilig houden en met het goud werden de geesten geëerd. Deze geschenken waren mijn eerste kennismaking met het sieraad en de betekenis daarvan. Ik heb me later altijd afgevraagd waarom Surinaamse vrouwen en mannen specifieke ringen en andere sieraden droegen. Er zijn bijvoorbeeld ringen met een knoop genaamd ‘mattenklopper’. Dat staat symbool voor verbinding, kracht en vriendschap. Dan is er ook nog de ‘ala kondre’ ketting, gemaakt van verschillende kralen. Toen ik hoorde over hedendaagse sieraden, wist ik meteen dat ik dat wilde onderzoeken en verbinden aan verhalen uit mijn jeugd en aan mijn culturele erfgoed.’

Chequita Nahar in gesprek met Olivia Shih van Art Jewelry Forum  

Nahar: “Voor deze tentoonstelling ben ik op zoek gegaan naar synoniemen vanuit verschillende invalshoeken om zo aansluiting of een vertaling te zoeken van verschillende thema’s in mijn eigen werk, werk uit de CODA collectie en in het werk van Iriée Zamblé en Wendy Owusu.” De keuze van Chequita Nahar is te zien van 19 maart tot en met 25 juni 2023 en maakt deel uit van de tentoonstellingsreeks De keuze van. 

Etniciteit, symboliek en beeldtaal 

Chequita Nahar (1970, Paramaribo) groeide op met de Surinaamse en Nederlandse cultuur en is gefascineerd door etniciteit, symboliek en beeldtaal. In haar sieraden verwerkt ze porselein, katoen, hout, zilver en ook kralen in uiteenlopende formaten en uitvoeringen maken regelmatig deel uit van haar werk. De gekozen materialen zijn voor Nahar van grote waarde en betekenis. Niet vanwege de eigenlijke waarde van het materiaal zelf, maar vooral vanwege de symboliek en de verbinding die met het materiaal gelegd kan worden tussen erfgoed, traditie, culturen en verhalen. Haar sieraden tonen zonder uitzondering de kracht van het sieraad als communicatiemiddel en ‘boodschapper’.

Schakel tussen generaties  

Als kunstenaar en docent fungeert Chequita Nahar als schakel tussen verschillende generaties. Zo combineert de tentoonstelling in CODA werk van haar voormalig docent Onno Boekhoudt met het werk van kunstenaars die haar geïnspireerd hebben. Ook laat de tentoonstelling werk zien van kunstenaars op wie zij zelf invloed heeft gehad. Nahar nodigde beeldend kunstenaars Iriée Zamblé en Wendy Owusu uit vanwege de manier waarop zij hun eigen achtergrond en cultuur vertalen met en in hun werk. Nahar is ook nieuwsgierig naar de verhalen van en in de CODA collectie: waarom is van sommige sieraadkunstenaars juist wel of juist niet aangekocht? Waar zitten omissies en waar is de collectie compleet? Met deze tentoonstelling en de selectie van Nahar worden verschillende perspectieven op de collectie gegeven. Verbinding tussen de verschillen en overeenkomsten staat daarbij centraal. 

Over Chequita Nahar

Chequita Nahar is sieraadontwerper, docent en curator. Ze studeerde af aan de Maastricht Institute of Arts waar zij sinds 2014 opleidingsmanager is van de opleiding autonoom beeldende kunst en design, body, object en materiaal. Ze behaalde haar masterdiploma aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Het werk van Chequita Nahar is gebaseerd op haar bi-culturele achtergrond en is veelal een samensmelting van verschillende culturele invloeden. In haar sieraden combineert ze Surinaamse ambachten en technieken met methoden die geworteld zijn in de hedendaagse beroepspraktijk. Onderwerpen en thema’s raken aan de Surinaamse cultuur, erfgoed, rituelen, symboliek en beeldtaal die Nahar verbindt met haar beleving van de Nederlandse cultuur. Nahar is een belangrijke promotor van diversiteit en inclusie in het kunstonderwijs en motiveert dialoog en discussie, niet alleen als docent en hoofd van het Fine Art and Designprogramma aan het Maastricht Institute of Arts, maar ook als kunstenaar en curator. Haar werk maakt deel uit van diverse museale en particuliere collecties, waaronder de CODA collectie, en was eerder te zien in tentoonstellingen in het Rijksmuseum, Museum Arnhem en het TextielMuseum in Tilburg. In 2022 won ze de Françoise van den Bosch Prijs.

Opening

De tentoonstelling wordt op zondag 19 maart om 14.30 uur geopend. Aanwezig zijn? Meld je dan aan via de roze knop op www.coda-apeldoorn.nl/nahar.

foto: Rebecca de Cavel  

https://www.coda-apeldoorn.nl/  

Datum:
19 maart 2023 / 25 juni 2023

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0