sKBL podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

sKBL podcastserie ‘Moestuinen met historische wortels’

De belangstelling voor moestuinen groeit. Op veel kastelen, buitenplaatsen en landgoederen is nog of weer een moestuin te vinden. Soms sinds de 17de eeuw in stand gehouden, soms in oude luister hersteld en soms geheel nieuw aangelegd. In enkele tuinen is de oogst te koop of kunt u in de horecagelegenheid de producten eten.

De variatie is groot: van een middeleeuwse kruidentuin, een warmoeshof tot een moderne zelfoogstmoestuin. Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie van tien podcasts in de geschiedenis van deze oude tuinen.

Jennemie Stoelhorst, directeur van sKBL: "Josephine Rombouts heeft eerder podcasts gemaakt. Die waren heel goed. Zij kent de wereld van buitenplaatsen en kastelen. Ze heeft onderzoek gedaan bij museum / landgoed Fraeylemaborg. Zij heeft zelfs gewerkt op een kasteel in Schotland." 

De geschiedenis van oude moestuinen

De luisteraar maakt kennis met uiteenlopende moestuinen verspreid over Nederland en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. Geniet na het luisteren extra van uw eigen bezoek aan de moestuinen!

Jennemie Stoelhorst: "Het is een reis door de tijd en een reis door Nederland. De belangstelling van kastelen en buitenplaatsen om mee te doen was groot. Zo groot dat we niet allen nu aan de beurt hebben kunnen laten komen. Maar er komt een vervolg. De belangstelling van de bezoekers is ook groot en komt van jong en oud. Ook vaak hele families met kinderen. Sommigen hebben een abonnement op een 'moestuinpakket'. Het past in de trend van zelfvoorziendheid, actief zijn in de volkstuin en interesse in vergeten groenten." 

Ook in het waterliniegebied is er veel belangstelling voor het zelf telen van groenten, ook de heel oude. Zo is er in en rond Utrecht veel activiteit, onder andere bij UFF (Utrecht Food Freedom) en in de Workshop Koningshof. Het Happyland Collectief heeft een diepgaand onderzoek gedaan naar voedselvoorziening rond Utrecht door de eeuwen heen. Dat heeft een mooi document opgeleverd. Zie de bijlagen van dit bericht.  

U vindt de podcasts vanaf donderdag 30 juni 2022 door naar de sKBL-website te gaan: www.skbl.nl/moestuinen-op-kbl/

Van landgoed Oostbroek tot en met landgoed Grootstal

De eerste podcast gaat over de middeleeuwse kruidentuin van landgoed Oostbroek in De Bilt (Utrecht) en is vanaf donderdag 30 juni 2022 te beluisteren. Wekelijks wordt op donderdag een nieuwe podcast uitgebracht:

2. De Hof van Schaesberg, Landgraaf (Limburg), donderdag  7 juli;
3. De Warmoes- en Kruidhof van het Muiderslot, Muiden (Noord-Holland), donderdag 13 juli;
4. De moestuin van landgoed Zuylestein, Leersum (Utrecht), donderdag 20 juli;
5. Het leifruit van Dekema State, Jelsum (Friesland), donderdag 27 juli;
6. De moestuin en het kookboek van de Menkemaborg, Uithuizen (Groningen), donderdag 4 augustus;
7. De moestuin van landgoed Twickel, Ambt Delden (Overijssel), donderdag 11 augustus;
8. Sociale tuinderij De Scheve Schup op landgoed Haanwijk, Halder (Noord-Brabant), donderdag 18 augustus;
9. De moestuin van Villa Ockenburgh, Den Haag (Zuid-Holland), donderdag 24 augustus;
10. De zelfoogstmoestuin van Landgoed Grootstal, Malden (Gelderland), donderdag 1 september.      

Op de site van Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) vindt u aanvullende informatie, tips om andere moestuinen te bezoeken en een landelijk overzicht van toegankelijke historische moestuinen bij kastelen en buitenplaatsen. Deze serie podcastst is een initiatief van sKBL en tot stand gekomen met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

www.skbl.nl   

Datum:
30 juni 2022 / 1 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0