Slow Food – Stillevens uit de Gouden eeuw in het Mauritshuis

Het Mauritshuis trakteert dit voorjaar op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels met de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw. Het is de eerste tentoonstelling die gewijd is aan de ontwikkeling van maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen. 

Aanleiding voor deze tentoonstelling is het meesterwerk Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters, dat in 2012 door het Mauritshuis werd verworven. Naast dit bijzondere werk zijn topstukken te zien uit onder andere het Museo Nacional del Prado (Madrid), de National Gallery of Art (Washington) en het Ashmolean Museum (Oxford). 

Vis, oesters, garnalen, kaas

Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen.

De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. Tegelijkertijd kwam het onderwerp tot grote bloei in de Noordelijke Nederlanden door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis.

De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven en noten. Tussen de objecten zien we vaak fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein, weergegeven tot in het kleinste detail.

Afgeschaafde boterkrullen

Zo toont Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Peeters de brokkelige structuur van de gerijpte kazen, afgeschaafde boterkrullen en geraffineerde lichtreflecties op het mes. Haar schilderijen lopen vooruit op latere werken, zoals het door Willem, baron van Dedem aan de stichting Vrienden van het Mauritshuis geschonken paneel van Pieter Claesz..

De gestapelde kazen die we bij Peeters zien afgebeeld, komen we ook tegen in het werk van Floris van Dijck, gepresenteerd op een fijn geschilderd damasten servet. 

Food-festivals  

Op vier zaterdagen organiseert het Mauritshuis food-festivals, met lezingen, proeverijen, workshops,  films en nog meer. Iedere editie heeft een eigen thema.

•  18 maart: kaas & brood;

•  22 april: vis &vlees;

•  20 mei: drank & glaswerk;

•  17 juni: groenten & vruchten

Er is ook een mooie catalogus verschenen, uitgegeven door Waanders, met de titel Slow Food: Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens 1600-1640, met ruim 100 illustraties in kleur.

Afbeeldingen:  1) Clara Peeters, Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen, ca 1615, Mauritshuis Den Haag, 2) Clara Peeters, Stilleven met tazza, kan en lekkernijen, ca 1611, Museo Nacional del Prado, Madrid, 3) Clara Peeters, Stilleven met vruchten en bloemen, ca 1612-13, Ashmolean Museum Oxford, 4) Floris van Schooten, Stilleven met haringen en oesters, ca 1625-30, Frans Hals Museum, 5) Osias Beert, Stilleven met oesters, wijn en lekkernijen, ca 1610-20, National Gallery of Art, Washington, 6) Pieter Claesz., Silleven met tazza, 1636, Mauritshuis Den Haag     

https://www.mauritshuis.nl/

 

Datum:
9 maart 2017 / 25 juni 2017
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0