Solastalgia | Galerie Fleur & Wouter

Solastalgia | Galerie Fleur & Wouter

De solotentoonstelling Solastalgia van Kyra Sacks is officieel geopend! Deze loopt tot en met zondag 20 maart. Tijdens de tentoonstelling wordt er een aantal evenementen georganiseerd waarvoor de galerie je graag van harte uitnodigt. Hieronder vindt je het programma en bekijk nu alvast de catalogus met daarin alle werken uit de tentoonstelling!

Tijdens deze expositie presenteert Kyra haar onderzoek naar aanleiding van het ‘nieuwe’ woord solastalgia: landschapspijn. Een weemoedig of melancholisch gevoel veroorzaakt door de confrontatie met landschappen of gebieden die onherroepelijk aan het veranderen zijn door klimaatverandering. Klimaatverandering zelf wordt vaak omschreven als een hyperobject: de omvang en consequenties zijn welhaast te groot en overweldigend om in zijn geheel tot ons door te dringen. We worden eraan herinnerd door onheilspellende wetenschappelijke voorspellingen en beelden van plekken op de wereld waar de desastreuze gevolgen nu merkbaar zijn. In de kunstwereld verschijnen monumentale installaties die ons proberen wakker te schudden.

Land van Maas en Waal   

In een poging de waanzin van wat er staat te gebeuren dichterbij te brengen zoekt Kyra naar voortekenen van solastalgia op de plek die ze door en door kent: de omgeving van haar ouderlijk huis in de Betuwe, ingeklemd tussen twee dijken met daarachter de rivier de Waal. De gevolgen van klimaatverandering in het Nederlandse polderlandschap lijken nog ongrijpbaar, ook al zijn de dijkversterkings-projecten die het gebied moeten veiligstellen voor toekomstige overstromingen in volle gang. Een voorzorgsmaatregel die op zichzelf al grote impact heeft op het landschap en haar bewoners.

Door het maken van een 'deep map' pluist Kyra het gebied op verschillende lagen uit. Ze brengt elementen in kaart die ze tot nog toe voor lief nam en zoomt in op details van haar omgeving die in het licht van wat er staat te gebeuren een andere lading krijgen. In de galerie laat Kyra een installatie zien van houtskooltekeningen die een verstilde vrije val in zich dragen: de plek is niet langer die waarin we ons veilig en geborgen voelden, maar glipt langzaam door onze vingers.  

Twee bijeenkomsten  

Tijdens de expositie wordt op twee momenten een bijeenkomst georganiseerd rondom het thema solastalgia in samenwerking met Evanne Nowak. Zij onderzoekt emoties en levensvragen in het licht van de ecologische crisis, en faciliteert hier gesprekken over. Deze vinden plaats op zondag 27 februari om 13.00 uur en op woensdag 9 maart om 19.00 uur. 

Op vrijdag 18 maart organiseert de galerie in samenwerking met Hannibal Kitchen een diner geïnspireerd op de tentoonstelling. Wat kunnen wij doen om het stijgen van de zeespiegel te voorkomen? Het Onderwater Diner dient als voorbeeld om met grote vragen in te zoomen op de dagelijkse praktijk. Lokale en plantaardige voedselkeuzes met wildpluk en overschot uit de omgeving - energie die anders verloren zou gaan - verkleinen onze impact op de natuur. Onkruid in het wild en biologische gewassen zijn gewend om te reageren op veranderingen in de omgeving, en vormen zo een duurzame bron van voedsel voor de toekomst. Aanvang 19.00 uur, kosten €35,- p.p. incl. wijn. 

Meld je via onderstaande RSVP buttons aan voor deze evenementen.

Solastalgia met Evanne Nowak

Hannibal Kitchen Onderwater Diner

Kyra Sacks (NL, 1989) is als beeldend kunstenaar en antropoloog op zoek naar manieren waarop kunst en wetenschap zich met elkaar kunnen verstrengelen. In de grotendeels tekstuele wereld van de sociale wetenschap verkent ze welke kennis een getekend of geschilderd beeld kan overdragen en toevoegen. En anderzijds: als beeldend kunstenaar zoekt ze naar manieren waarop het werk draden blijft spinnen met de buitenwereld en die dichterbij trekt.

Solastalgia  

19 februari - 20 maart

In gesprek met Evanne Nowak
zondag 27 februari 13 uur
woensdag 9 maart 19 uur

Onderwater Diner
Hannibal Kitchen
vrijdag 18 maart 19 uur

Openingstijden
donderdag - zondag | 12 - 18 uur

Galerie Fleur & Wouter
Van Ostadestraat 43a, Amsterdam
info@galeriefleurenwouter.com
+316-57748299

Foto’s: Foto Jonas Sacks

galeriefleurenwouter.com

 

Datum:
19 februari 2022 / 20 maart 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0