Solotentoonstelling Mounira Al Solh in H’ART Museum
Solotentoonstelling Mounira Al Solh in H’ART Museum
Begin dit jaar werd de elfde ABN AMRO Kunstprijs toegekend aan Mounria Al Solh. Als onderdeel van de prijs maakte ze met Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam een tentoonstelling en gelijknamige installatie waarin ze teruggrijpt op haar jeugd in een door burgeroorlog geteisterd Libanon.
Al Solh (Libanon, 1978) is een verhalenverteller die haar persoonlijke geschiedenis als vrouw en migrant uit Libanon verbindt met actuele thema’s als identiteit, politiek en feminisme. Ze werkt met uiteenlopende materialen. Ze borduurt en schildert, werkt met taal en muziek en maakt tijdschriften, installaties en performances. Bovendien werkt ze zowel alleen in haar studio als samen met anderen.
Libanese burgeroorlog
In Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam grijpt Al Solh terug op haar jeugd in een door burgeroorlog geteisterd Libanon. Tijdens bombardementen mocht ze van haar moeder ’s avonds gaatjes knippen in haar pyjama en die dan met naald en draad weer dichtnaaien. Dit kalmeerde haar wanneer ontploffingen haar uit haar slaap hielden. Voor deze tentoonstelling herhaalde ze die meditatieve handeling samen met een groep vrouwen ‒ deels met een migratieachtergrond ‒ in Nederland en Libanon. Ze verwerkte de pyjama’s in een nieuwe installatie die voor het eerst te zien is in H’ART Museum. Voor de schilderingen en tekeningen op papier en textiel putte Al Solh inspiratie uit dromen en nachtmerries. Met de titel Nami Nami Noooom, Yala Tnaaam refereert ze aan twee Arabische slaapliedjes uit haar jeugd, die haar moeder voor haar, en die zijzelf voor haar dochter zong. De tentoonstelling is voor het publiek te bezichtigen vanaf 23 november 2023 t/m 15 mei 2024.
Publicatie
Speciaal ter gelegenheid van deze expositie wordt de publicatie She slept with a soaked bomb between her hands gepubliceerd. Naast de installatie Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam geeft de publicatie een beeld van haar gevarieerde oeuvre. In een interview met Kaelen Wilson-Goldie spreekt ze onder meer over haar drijfveren en de rol van muziek in haar werk. De publicatie is vormgegeven door Irma Boom Office.
Over Mounira Al Solh
Mounira Al Solh was van 2007 tot 2008 resident artist aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Al Solh had tentoonstellingen in onder meer Sfeir-Semler Gallery, Hamburg (2023) en Beiroet (2019), Zeno X Gallery, Antwerpen (2023), BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead (2022), Mori Art Museum, Tokio (2020), Art Institute of Chicago (2018) en Mathaf: Arab Museum of Modern Art, Doha, Qatar (2018). Haar werk maakte deel uit van de Sharjah Biënnale in de Verenigde Arabische Emiraten (2023), de Busan Biënnale in Zuid-Korea (2022), Documenta 14 in Kassel (2017) en de Biënnale van Venetië (2015). Daarnaast werd haar werk getoond op verschillende groepstentoonstellingen in onder meer het Van Abbemuseum, Eindhoven (2022, 2019), WIELS, Brussel (2020) en het Palais de Tokyo, Parijs (2020). In 2024 zal Al Solh Libanon vertegenwoordigen op de Biënnale van Venetië.
Uit het juryrapport
“Al Solh is een talentvolle kunstenaar wier oeuvre zowel persoonlijk is als politiek en zowel verleidelijk als activistisch. De manier waarop ze, afwisselend verblijvend in Libanon en Nederland, vanuit deze posities culturen en ervaringen in haar werk verenigt én hoe ze daarin haar omgeving betrekt door samen te werken is van groot belang.” Klik hier voor het volledige juryrapport.
ABN AMRO Kunstprijs
De ABN AMRO Kunstprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro en een tentoonstelling in H’ART Museum in Amsterdam en de ABN AMRO Kunstruimte, alsmede een door Irma Boom Office ontworpen publicatie. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. Met de Kunstprijs biedt ABN AMRO kunstenaars een steun in de rug bij hun ontwikkeling én een podium om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Dit past in het sponsorbeleid van de bank om de transitie naar een wereld van gelijke kansen te versnellen voor iedereen, in de maatschappij, in sport, kunst en cultuur. Dat doet zij door mensen, clubs en organisaties met ambitie te ondersteunen, niet alleen financieel, maar ook met haar netwerk en met coaching. Sinds 2015 stelt H’ART Museum ruimte beschikbaar aan de winnaar van de prijs. Als maatschappelijk partner van H’ART Museum is ABN AMRO trots op deze langdurige samenwerking, die tot doel heeft kunst en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken.
ABN AMRO Kunstruimte
Gelijktijdig met de tentoonstelling in H’ART Museum is in de ABN AMRO Kunstruimte aan Zuidas in Amsterdam Al Solhs tweede solotentoonstelling Pocket Rhythms te zien. Daarin verwijst ze in een serie schilderijen naar de populaire Arabische muziek van de jaren zeventig en tachtig die ze vermengt met persoonlijke herinneringen en politieke gebeurtenissen. Ook in het speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte monumentale schilderij From Beirut to Saida Ya my eyes komen uiteenlopende associaties bij elkaar die het een dubbelzinnig karakter geven. De tentoonstelling loopt van 22 november 2023 t/m 15 mei 2024. Klik hier voor meer informatie.
Afbeeldingen
Beeldreeks 1 v.l.n.r.: Tasting Cherries on the Upper Bed, 2023, olieverf op doek, courtesy van de kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg; Nasibak, your destiny, 2023, inkt, acrylverf, olieverf en papier, collage op doek, collectie Aishti Foundation; Chinese Vase, Midnight Appearance, 2023, olieverf op doek, courtesy van de kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg; Nami Nami Noooom, Yalla Tnaaam, 2023, pyjama’s, borduurwerk, variabele afmetingen (detail uit installatie), courtesy van de kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg, foto: Peter Cox. Beeldreeks 2 v.l.n.r.: Megaphone on Zarif, 2023, inkt, acrylverf, olieverf, papiercollage op doek, privécollectie Amsterdam, courtesy van de kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg; Fairuz: aatini al nay wa ghanni, 2023 inkt, acrylverf, olieverf en papiercollage op doek, courtesy van de kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg; Zonder titel, 2023, inkt, acrylverf, olieverf op doek, courtesy van de kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg; Zonder titel, 2023, inkt, acrylverf, olieverf op doek, courtesy van kunstenaar en Sfeir-Semler Gallery Beirut/Hamburg.