Sonsbeek 20>>>24 | Arnhem en omstreken

Sonsbeek 20---24 | Arnhem en omstreken

Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies

Het concept waarmee Bonaventure Ndikung en zijn team aan de slag zijn gegaan heeft als titel meegekregen Force Times Distance: On Labour and its Sonic Ecologies (Kracht maal Afstand - Over Arbeid en de Landschappen van het Geluid).

Aan de hand van de thema’s arbeid en het 'sonische' (geluid, muziek, oral history) wil Ndikung feit en fictie over Arnhem en de regio in verband brengen met verhalen wereldwijd. Met een keur aan nationale en internationale kunstenaars, denkers én zeker ook publiek wordt betekenis gegeven aan lokale en mondiale verschuivingen op het terrein van politiek, economie en technologie. Door kritisch naar het verleden te kijken en te luisteren naar alternatieve geschiedenissen en aspecten van gender, identiteit, ras en diaspora, onderzoekt sonsbeek20→24 en de betrokken kunstenaars modellen voor de samenleving van de toekomst.

Samenwerking 

Stichting Sonsbeek & State of Fashion werkt voor sonsbeek20→24 nauw samen met onder meer het Kröller-Müller Museum, Museum Arnhem en ArtEZ. Voor het eerst in de geschiedenis van de tentoonstelling breidt sonsbeek20→24 zich bovendien uit richting het noorden, waarmee een kunstroute ontstaat die voert door de parken Sonsbeek, Zypendaal en Schaarsbergen en die vervolgens via het Nationaal Park De Hoge Veluwe tot aan het Kröller-Müller Museum loopt. Museum Arnhem zal tijdens sonsbeek20→24 participeren met een tentoonstelling in De Kerk. Het Kröller-Müller Museum organiseert tijdens het evenement een grote tentoonstelling in het museum. Met de samenwerking krijgt de verbinding tussen Arnhem en de Veluwe een impuls en wordt de noordrand van de Veluwe betrokken bij de 12de editie van het internationale culturele event.

Dr. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung - Artistiek directeur

Dr. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung (1977, Yaoundé, Kameroen) is curator, kunstcriticus, auteur en biotechnoloog. Hij is oprichter en artistiek directeur van SAVVY Contemporary Berlijn. Hij was hoofdcurator van documenta 14 in Athene en Kassel en gastcurator van de Dak’Art Biënnale 2018 in Senegal. Samen met het Miracle Workers Collective zal hij het Finland Paviljoen cureren tijdens de Biënnale van Venetië in 2019. Momenteel is Ndikung ook gastdocent ‘curatorial studies and sound’ aan de Städelschule in Frankfurt.

Co-curatoren

Antonia Alampi (1983) is curator, kunsthistorica en schrijver, en woont in Berlijn. Ze is de artistieke co-directeur van SAVVY Contemporary (2016- ). Daarnaast is ze onafhankelijk curator en was ze werkzaam als curator van Beirut in Caïro (2012-2015) en van Extra-City Kunsthal in Antwerpen (2017-2019). Ze is de medeoprichter van het curator- en onderzoekplatform Future Climates, en recentelijker van Toxic Commons.

Amal Alhaag (1983) woont in Amsterdam en is onafhankelijk curator, radio-dj en onderzoeker. Ze is geïnteresseerd in counter-culture, orale geschiedenissen en globale sociale vraagstukken. Haar werk verkent deze thema’s via kort- en langdurige samenwerkingen met publiek, kunstenaars en diverse culturele organisaties. Haar projecten bevinden zich op de snijvlakken muziek en hedendaagse kunst, (post)kolonialisme en antropologie om ‘oncomfortabele’ zaken te onderzoeken, te agenderen en te bekritiseren.

Zippora Elders (1986) woont in Nederland en in Berlijn en heeft ruime institutionele ervaring. Ze is de directeur van Kunstfort bij Vijfhuizen - Eiland voor Kunst en Erfgoed in Nederland (2016-). Voordien werkte ze onder meer bij Foam, Sandberg Instituut, Stedelijk Museum Amsterdam en freelance voor opleidingen, magazines en fondsen. Als kunsthistoricus strekt haar praktijk zich uit van enerzijds moderne kunst en avant-gardes tot anderzijds fotografie, bewegend beeld en digitale media. In het verlengde overziet ze voor sonsbeek de tentoonstellingen op de verschillende binnen-en buitenlocaties en begeleidt ze venues, installatie en kunstenaars en verbindt dit met de activiteiten op het gebied van randprogrammering, publicaties, development en online.

Aude Christel Mgba (1991) is een onafhankelijke curator en woont in Kameroen en Nederland. Ze nam deel aan het curatoren programma van De Appel in 2018-2019. In 2017 werkte Aude als assistent-curator van Cécile Bourne-Farrell voor de SUD2017, een internationale triënnale voor kunst in de publieke ruimte, georganiseerd door doual’art, een centrum voor hedendaagse kunst, voor de stad Douala (Kameroen). Verder is ze lid van het Madrassa Collective.

https://www.sonsbeek20-24.org/nl/

Datum:
12 juli 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0