Spechten op de fiets – spraakmakende uitvindingen geïnspireerd op de natuur | Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

Spechten op de fiets – spraakmakende uitvindingen geïnspireerd op de natuur | Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

De kunst van het afkijken

De tentoonstelling neemt je mee in de inspirerende en wondere wereld van biomimicry. Dit is de wetenschap die de natuur bestudeert, deze als inspiratie gebruikt en navolgt, om vraagstukken in de maatschappij op te lossen. Het is eigenlijk afkijken uit de natuur. Want waarom zou je iets moeilijks bedenken als de natuur het al miljoenen jaren geperfectioneerd heeft?

Biomimicry wordt in steeds meer vakgebieden toegepast. Het is een beloftevolle designmethode, waarvan PWN eigenlijk al jaren gebruikmaakt. Voor het zuiveren van water maken wij bijvoorbeeld dankbaar gebruik van de natuurlijke zuiverende werking van het duingebied. Vandaar dat PWN onder meer met deze tentoonstelling extra aandacht besteedt aan dit onderwerp.

Spechten op de fiets?

Er valt dus veel te leren van de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat de specht kan roffelen wat hij wil, maar geen hoofdpijn krijgt? Het geheim zit in de hele constructie van de kop. Zijn schedel heeft een sterke, sponsachtige structuur en tussen de snavel en hersenen zit een poreus bot als extra schokdemper. Verder is zijn tong drie keer langer dan zijn snavel en die zit door zijn hele hoofd als een intern helmpje. De combinatie van die technieken wordt tegenwoordig gebruikt voor onder andere betere fietshelmen en botsbescherming in ruimteraketten. 

Ontdek het met eigen ogen

In de tentoonstelling zijn nog veel meer onverwacht slimme uitvindingen te ontdekken, geïnspireerd op de natuur. Uitvindingen die al zijn toegepast, maar ook mogelijkheden van slimme technieken voor de toekomst. Kom je binnenkort een kijkje nemen? Bekijk de website voor de openingstijden en meer informatie.

Tip: er is nog veel meer leuks te doen in het duingebied

Nog meer slimme natuur?

Dit kun je beluisteren op de PWN podcast Spraakwater. In aflevering 10 krijgt Maurice Lede, presentator van onder meer Het Klokhuis en 3 op Reis, een les in Biomimicry van Margot Holland, beheerder van de Kennemerduinen. De podcast PWN Spraakwater kun je vinden op alle bekende podcasts-kanalen als Spotify, Google Podcasts, Apple Podcasts. Zoek vervolgens naar aflevering #10. Veel luisterplezier!

https://www.np-zuidkennemerland.nl/  

 

Datum:
1 januari 2022 / 31 december 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0