Spectaculair theater over de moord op Caesar | H'ART Museum

Spectaculair theater over de moord op Caesar | H'ART Museum

Op 15 maart, ruim 2000 jaar geleden, werd de bekende moord op de Romeinse dictator Julius Caesar gepleegd. Een samenzwering van zestig senatoren, die zich tegen de absolute macht van Caesar keerden.

H’ART Museum nodigt met de tentoonstelling Julius Caesar het publiek uit tot een nieuwe kijk op de soms verheerlijkte dictator. Als aanvulling daarop gaat vandaag de kaartverkoop van start voor de theaterproductie De Moord op Caesar, vrij naar Shakespeare. Een lichtvoetige bewerking van Shakespeare's Julius Caesar. Het theatergezelschap De Theatertroep haalt het stuk naar het nu en bevraagt of Caesar zijn einde aan had moeten zien komen.

De moord op caesar 

Na een succesvolle reeks voorstellingen waaronder festivalproducties tijdens De Parade en Lowlands, komt de Theatertroep naar H'ART Museum. Speciaal voor de tentoonstelling maakt het gezelschap een lichtvoetige bewerking van Shakespeare’s Julius Caesar. Het verhaal gaat over het complot van de samenzweerders tegen Caesar, de moord en de nasleep van deze gebeurtenis. Het zeskoppige Amsterdamse collectief bestaat uit Rosa Asbreuk, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever. Zij maken grenzeloos toneel, net zoals in het bekende Shakespeare's Globe-theater; wars van elke scheiding tussen klassiek en modern toneel, tussen volksvermaak en intellectualiteit, tussen komedie en tragedie.

Op zaterdag 6 en zondag 7 april - tijdens de Week van de Klassieken - is De Moord op Caesar te zien in H'ART Museum. Tickets zijn EUR 22,50 per persoon. Een bezoek aan de Caesar-tentoonstelling is hierbij inbegrepen.

Tentoonstelling  

In de Caesar-tentoonstelling wordt het spannende levensverhaal van Caesar (100 – 44 v.g.j.) aan de hand van negen scènes verteld. Van de mythevorming van zijn imago, zijn eerste carrièrestappen, zijn kunde als legerleider tot aan zijn ondergang in de senaat. Zijn moordcomplot wordt in de tentoonstelling benaderd met een spannende opstelling waarin de bezoeker omringd wordt door de eerste voortekenen van zijn ondergang, tot aan zijn beroemde woorden: ‘Ook jij, mijn zoon?’ Naast de getoonde film over het moordcomplot, illustreren bijzondere objecten als een replica van de lever van Piacenza van het Allard Pierson en een Eikenblad- Fibula uit het Rijksmuseum van Oudheden het onheil. De start van het keizerrijk van opvolger Augustus markeert vervolgens een nieuw hoofdstuk, in de tentoonstelling én het Romeinse rijk. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 20 mei 2024.  

Nieuwe audiotour 

Nieuw in de tentoonstelling is de audiotour. Ingesproken door gastconservator prof.dr. Eric Moormann en auteur Rosita Steenbeek. Zij voorzien de tentoonstelling van fascinerende inzichten. 

Kijk voor meer informatie over De Moord op Caesar op hartmuseum.nl.  

Afbeelding: V.l.n.r.: De Moord op Caesar, vrij naar Shakespeare © Barbara Raadgever; impressies tentoonstelling in H'ART Museum door Eva Bloem.    

https://hartmuseum.nl/   

Datum:
6 april 2024 / 7 april 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0