Spinozalens 2020 voor Bruno Latour

Spinozalens 2020 voor Bruno Latour

Op 21 november 2019 maakte de Stichting Internationale Spinozaprijs de laureaten voor 2019-2020 bekend. Volgend jaar zal de Franse filosoof en socioloog Bruno Latour (1949) de Spinozalens 2020 in ontvangst nemen. De Britse wiskundige Alan Turing (1912-1954) zal met een lesbrief worden geëerd. De bekenmaking vond plaats tijdens een bijeenkomst in de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam. 

De Spinozalens-cyclus 2019-2020 staat in het teken van technologie. In toenemende mate stellen technologische ontwikkelingen ons voor urgente morele en existentiële vragen. Dat was voor de Stichting Internationale Spinozaprijs de reden om voor dit thema te kiezen. 

Bruno Latour 

Bruno Latour is een van de eersten die technologie als maatschappelijke factor is gaan interpreteren. Technologie is volgens hem niet neutraal, ze is altijd ingebed in morele, sociale en culturele structuren. Daarmee is ze een volwaardig onderdeel van de maatschappij. Niet alleen gebruikers zijn volgens Latour verantwoordelijk voor de techniek die ze kiezen, ook bedenkers en makers dragen verantwoordelijkheid.

Daarnaast heeft Latour al begin jaren negentig het thema duurzaamheid geagendeerd. Volgens hem heeft de natuur een eigen stem die in onze democratie gehoord moet worden. Dat is een zeer vernieuwende gedachte, die leidt tot een andere omgang met alles wat niet-mens is.

Latour zal op 24 november 2020 – op de geboortedag van Spinoza - de Spinozalens 2020 in ontvangst nemen. De prijs bestaat uit een beeld van Spinoza en een geldbedrag van 10.000 euro. De uitreiking zal in Felix Meritis te Amsterdam plaatsvinden. 

Alan Turing 

Alan Turing, de vader van de computer, voorzag al bijna zeventig jaar geleden dat deze technologie op den duur het concept van de menselijke intelligentie op losse schroeven zou zetten. Dat getuigt volgens de jury van een enorme verbeeldingskracht. Met zijn beroemde imitation game liet deze visionair mensen vanaf de jaren vijftig nadenken over de vraag hoe we kunnen weten wanneer we met een machine communiceren - of toch met een mens van doen hebben.

Turing zal – in navolging onder meer Rousseau, Kant en Arendt - in de loop van 2020 worden geëerd met een lesbrief voor het voortgezet onderwijs. Om beter aan de behoeftes van leraren en leerlingen tegemoet te komen, wordt de opzet van de lesbrief geheel herzien. 

De jury van de Spinozalens 2019-2020 bestond uit em. prof.dr. Herman Wijffels (voorzitter), prof.dr. Peter-Paul Verbeek (Universiteit Twente), prof.dr. Damiaan Denys (Universiteit van Amsterdam) prof.dr. Karen Maex (rector magnificus Universiteit van Amsterdam) en dr.  Katleen Gabriëls (assistant professor Universiteit Maastricht). 

http://www.spinozalens.nl/

Datum:
21 november 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0