Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

Srebrenica is Nederlandse geschiedenis

Op het Plein in Den Haag zijn grote foto’s van jonge mensen te zien die in Nederland opgroeiden, maar van Bosnische komaf zijn. Ze wonen overal in Nederland.  

Ze kwamen in Nederland terecht vanwege de genocide in Srebrenica. Dat is 25 jaar geleden, met als begindatum 11 juli 1995.

Herdenking genocide

Meer dan 8.000 Bosnische Moslimmannen en jongens werden vermoord, het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat hoorde hen te beschermen. Het is de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Srebrenica is Nederlandse geschiedenis is een campagne die aandacht vraagt voor de Srebrenica genocide, de rol van Nederland en de 25-jarige herdenking hiervan in Nederland.   

Robin de Puy

De foto’s zijn gemaakt door Robin de Puy. Ze maakte 25 foto’s van 25-jarige Bosnisch-Nederlandse jongeren. Allen hebben Bosnische roots, maar zijn in Nederland geboren of opgegroeid. Zij symboliseren door hun dubbele identiteit de verbondenheid van de Nederlandse en Bosnische geschiedenis. Het tijdelijke monument bestaat uit een carrévormige opstelling van de 25 portretfoto’s op het Plein. Het monument blijft tot eind juli staan.

Het is een tijdelijk monument, in afwachting van een definitief monument, dat – na beraadslaging van de burgemeesters van de grote steden – in Den Haag zal komen. 

https://srebrenicaisnederlandsegeschiedenis.nl/

Datum:
11 juli 2020 / 31 juli 2020
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0