Stad naar het museum

Het Gemeentemuseum nodigt alle inwoners van Den Haag uit om kennis te maken met kunst uit de wereld van de islam

Woensdag 17 oktober trappen de stadsdelen Leidschenveen-Ypenburg en Wateringse Veld het project ‘Stad naar het museum’ af. Het is de eerste van een reeks avonden, waarbij het Gemeentemuseum de rode loper uitlegt voor alle Hagenaren.

Stadsdeel voor stadsdeel

Stadsdeel voor stadsdeel worden bewoners uitgenodigd voor een gratis cultureel avondje uit, inclusief entree en busvervoer. Dit jaar staan de avonden in het teken van Glans en Geluk, een tentoonstelling van kunst uit de wereld van de islam die vorige maand door burgemeester Pauline Krikke werd geopend.

Het is inmiddels een traditie: sinds 2009 presenteert het Gemeentemuseum het project Stad naar het museum (voorheen: Stadsdelenproject). “Op deze avonden willen we de verbindende kracht van kunst centraal stellen. Glans en Geluk biedt hiervoor een uitstekende aanleiding,” aldus adjunct-directeur Hans Buurman. “De tentoonstelling toont het erfgoed van veel Nederlanders: moslims of mensen die wortels hebben in een land waar de islam kunst en cultuur van oudsher diepgaand heeft beïnvloed. Het biedt herkenning, die mogelijk de drempel bij mensen wegneemt om het museum te bezoeken. Wie juist meer wil weten van de wereld van de islam, maakt via de tentoonstelling kennis met de rijke kunst en cultuur. Zo willen we een brug slaan tussen mensen en culturen.”

35 ambassadeurs in de wijken

Het museum is niet over één nacht ijs gegaan, vertelt Buurman. “Een half jaar lang is er gesproken met adviseurs buiten de kunstwereld over wat er van een tentoonstelling en publieksprogrammering zou worden verwacht. Om de avonden onder de aandacht te brengen van een zo breed mogelijk publiek werken we daarnaast samen met zo’n 35 ambassadeurs in de wijken, waaronder medewerkers van bibliotheken, stadsdeelkantoren en wijkcentra. Met hen organiseren we ook – voorafgaand aan de avond – een programma in de wijk zelf. Een workshop, lezing of debat, net waar dat stadsdeel behoefte aan heeft.”

Voor veel Hagenaren blijkt het een grote verassing dat hun stad een bijzondere collectie islamitische kunst herbergt. De meeste mensen denken bij het Gemeentemuseum aan het gebouw, aan Mondriaan of Delfts Blauw, vertelt Hans Buurman. “Ook het feit dat in onze verzameling islamitische kunst objecten zitten met afbeeldingen van levende wezens leidt tot verraste reacties. Het beeldverbod blijkt minder zwart-wit dan vaak wordt aangenomen. Ook dat laten we zien.”

Programma

Op het programma van woensdagavond 17 oktober staan muzikale optredens, rondleidingen en workshops. Voor de invulling werkt het museum samen met schrijvers, koks, musici en andere partners die ook hebben bijgedragen aan de tentoonstelling. Zo verzorgen Amer Shanati, Arash Aria, en Michel Stooker afwisselend de muzikale omlijsting van de avonden. Zij spelen respectievelijk ud, tar en santur. Bezoekers kunnen daarnaast aansluiten bij een lezing over de islamitische kunst of zelf aan de slag met kalligrafeerpen of penseel. Ook voor kinderen valt er genoeg te ontdekken en te doen.

100.000 inwoners

Met ‘Stad naar het museum’ wil het Gemeentemuseum alle inwoners van Den Haag kennis laten maken met het gebouw en al het moois dat hier is te zien. Sinds de eerste editie bezochten maar liefst 100.000 inwoners op deze wijze het museum.

Het museum verzorgt het vervoer vanuit de stadsdelen. Na Leidschenveen-Ypenburg en Wateringse veld is het de beurt aan Scheveningen en Centrum (7 november), Segbroek en Haagse Hout (21 november) en Escamp (28 november). 

https://www.gemeentemuseum.nl/nl

Datum:
8 oktober 2018 / 3 maart 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0