STICKY BUSINESS. DE VERLEIDING VAN SUIKER IN DE KUNST

STICKY BUSINESS
''DE VERLEIDING VAN SUIKER IN DE KUNST''
16 SEPTEMBER T/M 18 FEBRUARI  2018
 
KLEIN Bompass  Parr Cake Holes still 2016 WEB
Bompas & Parr, Cake Holes, 2016, still. Fotografie: Jo Duck
 
Zoetzure bril
Verlustig je aan een metersgroot snoeplandschap van Pip & Pop, laat je aan het denken zetten door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr. Bekijk suiker zoals je het nog nooit hebt gezien; door een zoetzure bril.
 
Vóór of tegen suiker
Wat opvalt is dat de kunstenaars niet vóór of tegen suiker zijn, vertelt gastconservator Marije Vogelzang. Ze is hoofd van de afdeling Food Non Food aan de Design Academy Eindhoven. De afgelopen jaren ontwikkelde Vogelzang zich tot internationaal eetontwerper, een titel die ze zelf bedacht voor werk dat nergens ter wereld werd gedaan. Voor Sticky Business viel haar keuze op kunstenaars die zich door voedsel laten inspireren. Met een zwerm suikerpistooltjes isVogelzangs eigen werk ook vertegenwoordigd.
 
Marije Vogelzang met suikerlolly. Fotografie Thomas Pelgrom
Marije Vogelzang met suikerlolly. Fotografie Thomas Pelgrom
 
Sploshing
Hun werk is soms luchtig, zoals van Bompas & Parr. Het Britse duo filmde de nieuwe party-trend sploshing, een opmerkelijk tijdverdrijf waarbij mensen naakt in een taart gaan zitten. Anderen staan stil bij grote onderwerpen die aan suiker kleven: corruptie, slavernij en eetverslaving. De kunstenaars van Industrial Candy Design nemen het wetenschappelijk onderzoek naar de beleving van snoep onder de loep. Hoe dik moet de chocolade van een Magnum zijn?
 
KLEIN Joseph Marr Vanitas - Cola 2016 3
Joseph Marr, Vanitas - Cola, 2016
 
Likken aan kunst
Bezoekers kunnen ook likken aan kunst. De vrouwenbeelden van de Australiër Joseph Marr smaken naar cola, fanta, drop en framboos. En op verschillende plekken ruikt het naar snoep, chocolade, gebrande suiker en bijenwas. Sommige kunstwerken transformeren in de loop van de tentoonstelling. Uit het werk van de Zwitser Jonas Etter druppelt gebrande suiker op de grond, waardoor het langzaam vergaat. De stalagmieten van bijenwas van Driessen & Verstappen (NL) groeien juist dankzij een druppelmachine aan het plafond.

 

KLEIN Pip   Pop We miss you magic land Childrens Art Centre GoMA  Brisbane AustraliaÔÇï 2011
Pip & Pop, We miss you magic land!, Children's Art Centre, GoMA  Brisbane, Australia 2011

Cola
Roland Hicks laat het ongemak zien. De Brit schildert kauwgom onder je schoen, letterlijk sticky business. De politieke kant van sticky business komt aan bod bij Helmut Smits die water uit cola destilleert. Daarmee wijst de Rotterdamse kunstenaar op het bizarre feit dat er op sommige plekken ter wereld meer cola dan water voorhanden is. De installatie zal tijdens de tentoonstelling op aangegeven tijdstippen werken.
 
Wc-papier
De Italiaanse fotograaf Dan Bannino overgiet zijn foto’s met een soort Oude Meesters-sausje en maakt stillevens met dieetproducten van beroemdheden. De rollen roze wc-papier vallen op. Zangeres Beyoncé zou er bij zweren. Een velletje eten onderdrukt het hongergevoel. In een bioscoopruimte draait een film van L.A. Raeven, de tweelingzussen die hun broodmagere lichaam gebruiken bij hun performances. Elders komen de feeders aan bod, mensen die (seksueel) genot beleven aan het voeden of gevoed worden.
 
KLEIN Beyonc Knowles ÔÇô Master cleanse diet 2014-2017 - Dan Bannino
Dan Baninino, Beyoncé Knowles – Master cleanse diet, 2014-2017
 
Andere culturen
Tijdens de tentoonstelling kom je ook van alles te weten over suiker en snoep in verschillende culturen. Zo drinken gelovigen in sommige Mexicaanse kerken veel cola. De boeren die ze daardoor laten zouden de heilige geest bevrijden. In Nederland hielp het pepermuntje om de protestantse dienst door te komen. En in het Amerika van de jaren zestig verscheen snoep in de vorm van een heroïnespuit. Best gek in het assortiment waren ook de spermies, snoepjes die eruit zagen als spermatozoïden. Ze verdwenen van het schap, net als de chocolade sigaretten.
 
Suiker als materiaal
In één van de museumzalen volgen studenten van de Design Academy Eindhoven workshops en maken ze werk met suiker. Denk daarbij aan suiker als materiaal, niet als voedsel. En na de tentoonstelling kunnen bezoekers in de voormalige kapel van het museum te biecht gaan. Wat is je verhouding tot voedsel? Heb je iets op je lever dat je wilt delen? Of wil je iets anders kwijt?
 
Randprogrammering

Er is ook een uitgebreid randprogramma met kinderworkshops, gerechten uit verschillende culturen, lezingen en films. Elke dinsdag geven de Voorlichters Gezondheid informatie aan de hand van lekkere en gezonde hapjes uit verschillende culturen.

 
Prijs: 10,00 Volwassene/ 5,00 Jongeren (13-17 Jaar)/ 0,00 Kinderen(0-12 Jaar)/ 8,50 Groepen met meer dan 15 personen.
 
Datum:
16 september 2017 / 18 februari 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1