Structures of Identity – Photography from The Walther Collection in Foam

Met de tentoonstelling Structures of Identity presenteert Foam een selectie beelden uit The Walther CollectionStructures of Identity laat zien hoe fotografen uit verschillende perioden en diverse culturen de kracht van het portret gebruikten om stereotype ideeën over gender, ras, status en nationaliteit te bevestigen of juist kritisch te onderzoeken.

In de tentoonstelling ligt de nadruk op de relatie tussen zelfbeeld en sociale identiteit zoals dat door middel van fotografie is vastgelegd. Iconisch werk van fotografen als August Sander, Richard Avedon en J.D. ‘Okhai Ojeikere wordt gecombineerd met dat van hedendaagse fotografen als Yto Barrada, Samuel Fosso, Zanele Muholi en Guy Tillim. Daarnaast zijn er uitzonderlijke historische foto’s te zien van onbekende makers.

Sociale identiteit

Portretfoto’s zijn meer dan een aandenken voor vrienden en familie. Het zijn ook belangrijke aanwijzingen van sociale identiteit. Al vanaf de eerste toepassingen van fotografie, rond 1840, zijn individuele portretten zo gebruikt dat ze de sociale hiërarchie duidelijk weergeven. Dit zie je terug in familiealbums, maar ook bijvoorbeeld in politiefoto’s. Daguerreotypie portretten, tintypes en cartes de visite met afbeeldingen van artiesten, foto’s van inheemse volkeren of arrestanten waren allemaal pogingen om sociale normen te categoriseren en te controleren, in de context van opkomende industriële economieën en maatschappijen. Veel moderne fotografische onderzoeken naar sociale representatie en individuele identiteit maken gebruik van gestructureerde methodes zoals typologie en taxonomie.

August Sander

In zijn baanbrekende project Antlitz der Zeit, of The Face of Our Time (1929), deelde August Sander door hem gefotografeerde personen in naar geslacht, sociale klasse en generatie. Zo benadrukte hij zowel de diversiteit van het Duitse nationalisme als de individualiteit van elk model. Door deze structurele benadering na te bootsen, creëren zowel Richard Avedon met The Family (1976) als Accra Shepp met Occupying Wall Street (2011–12) net georganiseerde series van individuele portretten die op zeer verschillende manieren de manipulatie van politieke macht binnen de gemeenschappelijke identiteit weergeven.

Structures of Identity benadrukt hoe sociale identiteit op verschillende manieren worden gevormd en begrepen binnen de geschiedenis van het medium fotografie. Het toont ook de constante inspanningen van The Walther Collection om de geschiedenis van de fotografie te onderzoeken buiten de conventionele, tijdgebonden, culturele en geografische grenzen om.

Artur Walther

De tentoonstelling wordt op donderdag 28 juni 2018 geopend in Foam door verzamelaar Artur Walther.

The Walther Collection is een stichting die zich inzet voor een beter begrip van historische en hedendaagse fotografie en verwante media. Via een programma van internationale tentoonstellingen, een zorgvuldig verzamelbeleid, origineel onderzoek en wetenschappelijke publicaties wil The Walther Collection de aandacht vestigen op het maatschappelijk belang van fotografie en de geschiedenis van het medium uitbreiden. In de drie gebouwen in Neu-Ulm, Duitsland, de Project Space in New York en met de wereldwijd reizende tentoonstellingen laat The Walther Collection thematische en monografisch tentoonstellingen zien die zijn ontwikkeld uit de enorme collectie van moderne en eigentijdse fotografie en andere media uit Afrika, China, Japan en Europa, negentiende-eeuwse Europese en Afrikaanse fotografie en wereldwijde inheemse fotografie. De tentoonstellingen van de collectie worden ondersteund met lezingen, symposia en catalogi die mede zijn gepubliceerd door Steidl.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen The Walther Collection, Neu-Ulm en New York, en Foam.

https://www.foam.org/

 

Datum:
29 juni 2018 / 29 augustus 2018
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0