Succesvolle ‘360-gradenvoorstelling’ Op klompen door de dessa komt naar De Nieuwe Kerk Amsterdam

Succesvolle ‘360-gradenvoorstelling’ Op klompen door de dessa komt naar De Nieuwe Kerk Amsterdam 

De theaterproductie Op klompen door de dessa komt deze zomer naar De Nieuwe Kerk Amsterdam. De voorstelling reisde al door het hele land en de cast speelde 80 keer voor een uitverkochte zaal.

Op klompen door de dessa vertelt het aangrijpende verhaal van een Nederlandse dienstplichtige soldaat die van 1946 tot 1949 het gezag in de voormalige kolonie Nederlands-Indië moest herstellen. De unieke productie is in handen van Studio Immersief. Het publiek zit niet op een stoel maar loopt zelf door het stuk heen, in een driedimensionaal decor. 

Indonesië en haar bewoners 

Volgend jaar brengt De Nieuwe Kerk, in samenwerking met zijn partner het Tropenmuseum, een grootse overzichtstentoonstelling over de geschiedenis, kunst en cultuur van Indonesië en haar bewoners. De voorbereidingen zijn in volle gang. De Nieuwe Kerk is trots op de samenwerking met Studio Immersief in het kader van deze voorbereidingen.

Op klompen door de dessa is te zien in De Nieuwe Kerk vanaf zaterdag 20 tot en met zondag 28 augustus 2022. Tickets (€ 25 per persoon) zijn vanaf nu online verkrijgbaar en er zijn diverse aanvangstijden (11 uur, 14 uur, 16.30 uur en 19 uur), kijk voor meer informatie op nieuwekerk.nl.

Indiëganger Sybren 

In de voorstelling maak je op unieke wijze kennis met de Indiëganger Sybren, gespeeld door Folmer Overdiep. Hoe zag zijn leven eruit voordat hij voor vier jaar naar de voormalige kolonie vertrok? Wie liet hij achter en wat schreef hij aan zijn geliefden in Nederland over zijn belevenissen ten tijde van de dekolonisatieoorlog? De veteraan verbreekt na meer dan 75 jaar het stilzwijgen en deelt zijn verhaal met jou.

Op klompen door de dessa wordt gespeeld in een ‘immersieve’ theatersetting. Er zijn geen theaterstoelen, maar de bezoeker loopt rond in een nagebouwde boerderij, op de vlakke vloer van de kerk. De setting van voor het vertrek van deze Indiëganger. In de voorstelling wordt gedigitaliseerd erfgoedmateriaal uit de archieven van onder meer het Netwerk Oorlogsbronnen, Nationaal Instituut voor Beeld & Geluid en het Indisch Herinneringscentrum getoond. Aan de hand van dagboeken en uniek beeld- en fotomateriaal, maar ook officiële stukken als inlichtingenrapporten en patrouilleverslagen, wordt het schokkende verhaal van veteraan Sybren verteld. Alle objecten (replica’s) in de woning zijn aan te raken en brengen het verhaal nog meer tot leven.

Thema Indonesië in De Nieuw Kerk

Vanaf oktober 2023 tot februari 2024 brengt De Nieuwe Kerk, in samenwerking met zijn partner het Tropenmuseum, een grootse overzichtstentoonstelling over de geschiedenis, kunst en cultuur van Indonesië en haar bewoners. Het belooft een onvergetelijke tentoonstelling te worden, waarbij De Nieuwe Kerk en het Tropenmuseum nauw (gaan) samenwerken met tal van organisaties en personen hier en daar. Waaronder de Nederlandse Ambassade en het Erasmus Huis, the cultural centre of the Netherlands in Jakarta. Daarnaast zijn er plannen voor een samenwerking met het Museum Nasional Indonesia, het grootse en oudste museum van het land. De tentoonstelling gaat bekende, maar ook de onbekende facetten van Indonesië laten zien aan een breed publiek. Oral history zal er een belangrijke rol in krijgen en ook hedendaagse perspectieven en actuele thema’s komen aan bod.

Binnenkort te zien: History & Royalty  

De Nieuwe Kerk toont vanaf zaterdag 20 augustus 2022 de tentoonstelling History & Royalty. 600 jaar geschiedenis van De Nieuwe Kerk. Als in een autobiografie vertelt De Nieuwe Kerk (1408) over haar eeuwenlange geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam. Met tal van historische objecten, verborgen stijlkamers, films en monumentale interieuronderdelen waar de kerk beroemd om is.

https://www.nieuwekerk.nl/  

Datum:
20 augustus 2022 / 28 augustus 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0