Tea is hot

Expositie:“Tea is hot”
Hippe en klassieke theekommen

Een imposante tentoonstelling met 300 theekommen gemaakt door 97 exposanten uit Europa, Azië, Afrika en de Verenigde Staten. Deze expositie laat zien dat thee van alle tijden en van alle landen is.
Met traditioneel werk van pottenbakkers uit Korea en Japan en eigenwijs keramisch werk van Westerse keramisten. Grote namen zoals Claude Champy (F), Rebecca Harvey (GB), Tomoo Hamada (JP), Tineke van Gils (NL) Frits Roβmann (D) en Petra Bittl (D) zijn vertegenwoordigd. Naast hen lieten nog vele anderen zich inspireren door de klassieke vormen en vertaalden deze naar eigentijdse variaties op de theekom. Het werk van álle kunstenaars in deze expositie bewijst dat thee hip en ’hot’ is!

Thee is behalve hip, gemiddeld drinkt elke Nederlander 2 kopjes thee per dag, ook oeroud. Men vermoedt dat thee als medicijn ontstond ongeveer 5000 jaar geleden. De eerste bronnen die over  thee schrijven zijn van 1000 v.Chr. Thee komt uit Azië. Een legende vertelt over de Chinese keizer Chennong die wilde dat  zijn bevolking  alleen gekookt water dronk. Toen hij het goede voorbeeld wilde geven, waaiden er bladeren in de waterketel. Het  brouwsel rook en smaakte lekker en de thee was ontdekt. Tijdens de Tangdynastie (618-906) groeide de thee uit van hofdrank tot nationale drank. Er werd zelfs belasting  betaald in de vorm van blokken gedroogde thee. Vanuit China heeft  thee zich over de wereld verspreid. Tijdens de Sungdynastie bezocht een Japanse zenmeester China. Hij nam de thee mee naar Japan en hier ontstond een rijke theecultuur en werden deftige theeceremonies gehouden.

In dezelfde tijd werd thee ook verhandeld via de zijderoute en kwam zo in Afrika en het Midden-Oosten terecht. Europa komt in de 16e eeuw voor het eerst in aanraking met  thee. En in de 17e eeuw, het  VOC tijdperk worden Nederland en Engeland actieve importeurs van de zeer kostbare thee. In Engeland ontstaat ook een traditie rondom theedrinken. De theesmaak Earl Grey is vernoemd naar een Engelse lord. Verder onderstreept de Engelse High Tea hoezeer thee in de Engelse cultuur is ingebed. De thee van vandaag wordt het meest in een zakje gedronken, een uitvinding uit 1907 van de Amerikaanse theehandelaar Thomas Sullivan. De meeste thee die we drinken komt nog altijd uit Azië.

Thee wordt in Azië nog altijd gedronken uit kommen. Een vorm die perfect met de handen te omsluiten is en daarmee lekker in de hand ligt. En zo kun je je handen warmen aan de hete thee. Tegelijkertijd is het de meest oorspronkelijke vorm om uit te drinken. Bij gebrek aan een glas of beker vouw je je handen tot een kom en houdt ze onder de kraan of een bron om zo te kunnen drinken. Deze vorm is naast zijn inhoud het  thema van deze expositie en laat talloze variaties erop zien.
Uit Azië komt ook het porselein en de verfijndere technieken van glazuren en zijn diverse stookprocedés, zoals bijvoorbeeld raku voor keramiek ontwikkeld, die van hieruit zich verder over  de wereld hebben verspreid. Vermoedelijk kwamen de eerste pottenbakkers uit Korea en werden zij als slaaf meegenomen naar China om voor de keizers te werken. Samen met de thee hebben de pottenbakkersvaardigheden zich vanuit Azië over de wereld verspreid. Reden te meer om een expositie aan beide te wijden. Omdat Korea het land van oorsprong zou zijn van de keramische tradities, zijn speciaal voor deze expositie 6 Koreaanse kunstenaars uitgenodigd. Twee van hen zullen ook een traditionele Koreaanse theeceremonie komen demonstreren.

Tijdens de expositie zullen diverse demonstraties en activiteiten worden georganiseerd:

21 februari-  Karlijn Dapper- Nederlands Kampioen Theesommelier- Demonstratie en proeverij rondom theetradities wereldwijd, 11 en 14u  
20 maart - Tineke van Gils neemt je mee in de Chinese drakenovens vol theepotten en demonstreert de kunst van porseleindraaien, 14u
3 april – Koreaanse theeceremonie - door exposanten Sunbim Lim en Jiyoun Shim uit Korea, 14u
22 mei -  Alles over kruidenthee: Rondleiding in tuinen en proeverij, verzorgt door kruidenexpert Gemma Van Beek. 11-13.30-15.30u

Datum:
15 januari 2016 / 22 mei 2016
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1