Tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ geopend door Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander opende onlangs de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ in het Amsterdam Museum.

Het is een tentoonstelling over krachtige en inspirerende vrouwen die leefden in de vorige eeuw. De Koning nam eveneens het eerste exemplaar van het gelijknamige boek van historica Els Kloek, waarop de tentoonstelling is gebaseerd, in ontvangst.

1001 biografieën

Historica Els Kloek stelde het boek ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ samen, waarin 1001 biografieën zijn opgenomen van overleden vrouwen die een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. Als gastconservator selecteerde zij samen met het Amsterdam Museum bijna 200 vrouwen met wie bezoekers aan de hand van foto’s, teksten en persoonlijke objecten van dichtbij kennis maken.

Unieke kijk op twintigste eeuw

Bezoekers leren de verhalen van de vrouwen kennen en ontdekken wat hen zo bijzonder maakt. Deze politica’s, feministen, wetenschapsters, sportvrouwen, directrices, zusters, onderwijzeressen en vrijheidsstrijdsters deden allen iets bijzonders, iets voor het eerst of iets het best. In een tijd dat er voor vrouwen minder mogelijk was. Hun verhalen geven een unieke kijk op de gebeurtenissen in de twintigste eeuw.

Afbeeldingen

1) Beatrix de Rijk (1883 - 1958) - De eerste Nederlandse vrouw met een vliegbrevet, in Frankrijk behaald in 1911, 2) Vliegbrevet Beatrix de Rijk, 3) Koning opent tentoonstelling Amsterdam Museum. Koning Willem-Alexander en burgemeester Femke Halsema waren bij de opening van de tentoonstelling 1001, foto: Het Parool 

https://www.amsterdammuseum.nl/

Datum:
4 oktober 2018 / 10 maart 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0