Tentoonstelling Het leven van Boeddha klaar voor komst Dalai Lama en publiek

Gisteren was de perspresentatie van de tentoonstelling Het leven van Boeddha. Paul Mosterd vertelde over de voorgeschiedenis van de tentoonstelling, Marlies Kleiterp deed dat over de concrete invulling, Siebe Tettero, de gastconservator van de tentoonstelling, ging in op de vormgeving die hij had ontworpen, Renée Steenbergen, bestuurslid van de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst, vertelde over de vele voorwerpen die de KVVAK had geleverd uit haar Aziatische collectie uit het Rijksmuseum en Christa Meindersma liet ons even meeleven met haar succesvolle poging de Dalai Lama te verleiden een bezoek aan de tentoonstelling in Amsterdam (en Rotterdam) te brengen.   

Het zag er goed uit, vele mooie en diverse boeddha’s, bijzondere thangkas, moderne kunst van grote artiesten en gebedsmolens gemaakt door leerlingen van een Amsterdamse basisschool die daar hun eigen wens op hadden geschreven.

PixCell Deer

Meteen aan het begin stond er voor een grote kale boom van Ai Weiwei een hert, een PixCell-Deer, een wonderlijk kunstwerk van Kohei Nawa, is de tentoonstelling Het leven van Boeddha, de weg naar nu gereed. Op zaterdag 15 september zal Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar De Nieuwe Kerk komen om de officiële opening te verrichten, vanaf zondag 16 september is de tentoonstelling geopend voor het publiek.

Eeuwenoud en hedendaags, Ai Weiwei en Yoko Ono

Millennia-oude objecten en hedendaagse kunst komen in de tentoonstelling bijeen. Het oudste object dateert uit de derde eeuw, het jongste uit 2018. Een van de topstukken is het ruim twee meter hoge beeld van een staande Boeddha uit de vijfde-zesde eeuw, die de bezoeker als eerste verwelkomt. Er is een schat aan bijzondere oude beelden te zien, afkomstig van leden van de jubilerende KVVAK, de Koninklijke Vereniging van Verzamelaars der Aziatische Kunst. Een van de opvallendste stukken is een ruim twee meter lange rolschildering, afkomstig uit de persoonlijke bezittingen van Zijne Heiligheid de Dalai Lama.

De moderne kunst betreft werken van de internationaal bekende kunstenaars Ai Weiwei, Yoko Ono, Tony Feher, Alicia Framis, Tatsuo Miyajima, Allan Kaprow, Rei Naito, Kohei Nawa, Michelangelo Pistoletto en Carolee Schneemann. Ook Nederlandse kunstenaars zijn vertegenwoordigd met werken van Salvador Breed en Koos Breukel.

Tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt het levensverhaal van de Boeddha. Hij werd in de vijfde eeuw v.Chr. als rijke prins geboren maar koos op zijn 29ste radicaal voor een ander leven. Zijn levensfases staan symbool voor het boeddhisme en vormen het verhaal van de tentoonstelling: de geboorte, de ommekeer, de verlichting, de eerste leerrede en zijn overlijden. De essentie van het boeddhisme is de verlichting, die bereikt kan worden door de bewustwording van het hier en nu. De tentoonstellingsmakers, onder wie gastconservator voor de moderne kunst en vormgever Siebe Tettero, verbeelden het ‘nu’ met werken van hedendaagse kunstenaars; speciaal voor deze tentoonstelling worden ook nieuwe kunstwerken gemaakt. Het leven van Boeddha, de weg naar nu is te zien van 16 september 2018 tot en met 3 februari 2019.

Opening: dialoog en livestream

De tentoonstelling wordt op zaterdagochtend 15 september geopend door Zijne Heiligheid de Dalai Lama door middel van een dialoog met technologische vernieuwers en jongeren over Compassie en Technologie. De dialoog wordt in nauwe samenwerking met SingularityU The Netherlands samengesteld. Het is een besloten bijeenkomst, maar deze zal door middel van een livestream te volgen zijn online via https://livestream.com/DalaiLamaEnglish/netherlands en de website van De Nieuwe Kerk, maar ook live op locatie in Amsterdam: kunstsociëteit Arti et Amicitiae.

Foto's: Evert Elzinga

https://www.nieuwekerk.nl/achtergrondverhaal-het-leven-van-boeddha-de-weg-naar-nu/

 

   

Datum:
16 september 2018 / 3 februari 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0