Tentoonstelling Hockney – Van Gogh

De groots opgezette tentoonstelling 'Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature' toont de onmiskenbare invloed van Vincent van Gogh op het werk van David Hockney (1937). Te zien van 1 maart t/m 26 mei 2019.

De bezoeker van de tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature leert over de fascinatie van beide kunstenaars voor de natuur, hun gebruik van felle kleuren en het experimenteren met perspectief.

De monumentale Yorkshire-landscapes staan centraal in de tentoonstelling. In totaal zijn zo’n 120 werken te zien, waaronder hoogtepunten als het imposante The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire (2011) uit het Centre Pompidou, Hockneys intieme schetsboeken en zijn iPad-tekeningen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Rineke Dijkstra een portret van de nu 81-jarige meester.

Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Hockney is een van de meest inspirerende kunstenaars van deze tijd. Een tentoonstelling over de invloed van Van Gogh op zijn werk is nog nooit gemaakt. Het is ronduit een eer om zoiets te mogen opzetten.’

Over Hockney

Aan het einde van de jaren 90 trok Hockney vanuit Los Angeles naar zijn geboortegrond: de Yorkshire Wolds in Groot-Brittannië. Hier begon hij het karakteristieke landschap te schilderen. Deze schilderijen, de zogenaamde Yorkshire-landscapes, tonen diepgaande observaties van de veranderende vier seizoenen en de manier waarop licht, ruimte en natuur constant in beweging zijn.

Liefde voor de natuur  

Het zijn deze vaak imposante landschappen waar Hockneys liefde voor de natuur op kleurrijke wijze naar voren komt en een duidelijke overeenkomst met de landschappen van Van Gogh te zien is, zoals De oogst (1888), Veld met irissen bij Arles (1888) en Tuin van de inrichting Saint-Paul (‘Het vallen van de bladeren’) (1889). Zo vormt de stilering van de verticale lijnen van de boomstammen van laatstgenoemde werk een parallel met de repeterende lijnen van Hockneys The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire (2011).

Rüger: ‘Vanuit de popart evolueerde Hockney tot een schilder van kleurrijke landschappen, waarin de invloed van Van Gogh overduidelijk is. Net als Van Gogh is Hockney een kunstenaar die de werkelijkheid van de hem omringende natuur en mens steeds naar zijn hand zet. Beiden tonen hoe de natuur zich aan hen voordoet.’

Bruiklenen  

In de Yorkshire-periode experimenteerde Hockney voor het eerst met zijn iPad en maakte hij sprankelende landschappen op het apparaat. Een twintigtal van deze iPad-tekeningen zullen op fors formaat getoond worden in de tentoonstelling. Hiernaast wordt aandacht besteed aan Hockneys schetsboekjes en zijn er losse bladen te zien die onmiskenbaar aanleunen tegen Van Goghs tekenstijl. Ook video’s, aquarellen, zwart-wittekeningen en prints worden getoond. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Rineke Dijkstra een fotoportret van Hockney.

Van Gogh-inspiratie

Hockney over Van Gogh: ‘Zijn schilderijen zijn vol beweging. Volgens mij houden mensen zo van Van Goghs schilderijen omdat je kunt zien hoe ze zijn gemaakt. Alle penseelstreken zijn zichtbaar, je ziet precies hoe ze op het doek zijn aangebracht. Als je één grassprietje tekent, zie je er steeds meer. Dan zie je de andere grassprietjes; je blijft er alsmaar meer zien. Dat fascineert mij, en dat fascineerde Van Gogh ook. Hij had een glasheldere blik.’

‘De wereld is kleurrijk en prachtig, vind ik. De natuur is geweldig. Van Gogh aanbad natuur. Van Gogh was niet alleen maar ongelukkig, kijk maar naar zijn werk. Er zijn altijd dingen die je depressief kunnen maken, maar we moeten vrolijk naar de wereld kijken.' - David Hockney

Tickets nu online te koop

Vandaag start de voorverkoop voor Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature. In het Van Gogh Museum betalen bezoekers geen toeslag op het bezoeken van tentoonstellingen; een online ticket met starttijd geeft zodoende toegang tot zowel de vaste collectie van het museum als de tentoonstelling.

De tentoonstelling Hockney – Van Gogh. The Joy of Nature is alleen in het Van Gogh Museum te Amsterdam te zien, vanaf 1 maart t/m 26 mei 2019. 

https://www.vangoghmuseum.nl/

Datum:
1 maart 2019 / 26 mei 2019
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0