Tentoonstelling in het Atrium Den Haag: 100 jaar Zuiderpark

Tentoonstelling in het Atrium Den Haag: 100 jaar Zuiderpark

Het Haags Gemeentearchief presenteert van 20 februari tot 17 april in de verlichte panelen in het Atrium van het Haagse stadhuis een tentoonstelling over 100 jaar Zuiderpark.

In 1908 presenteert architect H.P. Berlage aan de gemeente zijn uitbreidingsplan voor Den Haag. Hij tekende een groot park in het landelijke gebied ten zuidwesten van de stad, buiten de toenmalige stadsgrens en vlak bij de al geplande volksbuurten.

13 jaar later, in 1921 presenteren Pieter Westbroek, directeur van de Dienst der Gemeenteplantsoenen en tuinarchitect Dirk Tersteeg een nieuw ontwerp voor dit park. Na wat kleine aanpassingen keurt de Haagse gemeenteraad op 5 maart 1923 het definitieve ontwerp goed.

Eerste volkspark van Nederland

De naam Zuiderpark valt op 24 januari 1910 voor het eerst in een raadsvergadering. Raadslid Mouton spreekt over het park in het zuiden, waarop raadslid Ter Laan het woord ‘Zuiderpark’ laat vallen. Vanaf dat moment komt de naam Zuiderpark in alle correspondentie en notulen voor. Het Zuiderpark is het eerste echte volkspark van Nederland. De aanleg ervan was vooral een werkverschaffingsproject voor Haagse werkelozen.

Het ontwerp bevat uitgestrekte speelweiden, schaduwrijke boomgroepen en heeft plaats voor kinderspeelplaatsen, vijvers, volks- en kindertuinen, een botanische tuin en gebouwen waar je kunt schuilen bij slecht weer. Het sportveldencomplex en het openluchtbad worden als eerste aangelegd. Het duurt tot 1936 om alles aan te leggen en te beplanten. Het Zuiderpark ligt op laaggelegen, natte poldergrond. Die moest worden opgehoogd en daarvoor is afval van de vuilverbranding, de elektriciteitscentrale en ook huisvuil gebruikt.

Beschermd stadsgezicht en festivalpark

In 2011 kreeg het park de status van beschermd stadsgezicht. Nu is het Zuiderpark in Den Haag Zuidwest dé plek waar bewoners uit de omliggende buurten met het hele gezin neerstrijken om er te sporten, te spelen en te barbecueën. Mensen van binnen en buiten de stad bezoeken er concerten, festivals en andere evenementen.

Het Zuiderpark is een echt festivalpark, al decennia lang worden er talloze festivals georganiseerd: Parkpop, de Parade, Milan festival, stadsspelen, Kingsworld, Color obstacle rush en nog vele andere prachtige feesten zorgen ervoor dat vele mensen, ook van buiten Den Haag, jaarlijks dit bijzondere park bezoeken.

https://atriumcityhall.nl/
https://haagsgemeentearchief.nl/

Datum:
20 februari 2023 / 17 april 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0