Tentoonstelling Intimacy in Marres

Een aanraking, een blik, een geluid: Marres staat deze zomer in het teken van intimiteit met de tentoonstelling Intimacy. Acht kunstenaars tonen hun interpretaties van een netelig concept.

Intimiteit is een door het lichaam gesignaleerde spirituele conditie. We vinden intimiteit in lichamelijke geborgenheid, in gedeelde geheimen en zachte aanrakingen, in liefde en seks, in het geluk dat ontstaat wanneer we ons innerlijk leven naar de oppervlakte mogen brengen.

De intieme ruimte

We ervaren intimiteit ook in negatieve zin, als we per ongeluk inbreken in een situatie of een gesprek dat niet voor ons is bedoeld. In de kunst, waar onvolkomen schoonheden en schurende verhoudingen worden blootgelegd, is intimiteit een veelvoorkomend thema. Vaak wordt ze gedragen door iets anders: een beeld, een brief, een souvenir, een kamer, die als substituten voor de fysieke nabijheid en aanraking van de ander de intieme ruimte voelbaar maken.

Voor de tentoonstelling Intimacy vroeg Marres Amie Dicke, Emily Jacir, Birthe Leemeijer, Keetje Mans, Nishiko, Petra Stavast, Sanne Vaassen en Roy Villevoye die intieme ruimte te verkennen, deels in Marres zelf en deels in zes woonhuizen in Maastricht. De beweging buiten de muren van Marres is een hommage aan de vorig jaar overleden eigenzinnige tentoonstellingsmaker Jan Hoet, die met zijn befaamd geworden Chambres d’ Amis in 1986 het voorbeeld stelde voor intieme tentoonstellingsplekken buiten het museum.

Verhalen van Maastrichtenaren

Net als Hoet wenst ook Marres de persoonlijke uitdrukking van de kunstenaars te verbinden met de intieme huiskamers en verhalen van Maastrichtenaren. De woonhuizen zijn vier weekends geopend met ingang van het laatste wekend van juni. De daar getoonde werken fungeren als pendant voor de kunstwerken in Marres. Na het laatste weekend van openstelling van de woonhuizen verhuist een deel van het werk naar Marres.

Intimacy wordt georganiseerd in het kader van een meerjarig programma van Marres over de zintuigen. In dit programma worden geestelijke condities onderzocht die we ons lichamelijk gewaar worden, zoals hallucinatie, depressie, angst, verliefdheid en herinnering.

Fotografie: afbeelding 1 - 3: Sacha Ruland; afbeelding 4 - 10: Gert Jan van Rooij.

Datum:
27 juni 2015 / 6 september 2015
Type activiteit:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1