Tentoonstelling ‘Liefde’ van Zhanhong Liao in Museum Vlaardingen

Tentoonstelling ‘Liefde’ van Zhanhong Liao in Museum Vlaardingen

Ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum presenteert Museum Vlaardingen deze winter een solo-expositie van de Vlaardingse kunstenaar Zhanhong Liao. Het thema van de expositie is LIEFDE, liefde voor de medemens, liefde voor je dierbaren, liefde voor de natuur en liefde voor jezelf.

Zhanhong Liao is geboren en getogen in Guangzhou (China), en studeerde af in Fine Art aan het City College of Manchester, U.K. Zij kwam naar Vlaardingen voor de liefde en sinds 1996 woont ze in Vlaardingen. Zij is sinds 1999 lid van de Nederlandse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio. Zij exposeerde bijna tien jaar in de galerie van Josine Bokhoven in Amsterdam. Dichter bij huis is zij actief bij de Stichting Kunstwerkt als kunstenaar en als lid van de ballotage- en tentoonstellings werkgroep.

Multidisciplinair kunstenaar  

Zhanhong is een multidisciplinair kunstenaar en curator. In 1998 had zij haar eerste solo-expositie bij Galerie Prevelle. Haar kunst is in 25 jaar ontwikkeld tegelijk met haar persoonlijke groei. Van een klein dagboek/bookart, fotografie, abstracte en realistische schilderijen, tot en met portretten en performances. Zij vindt het belangrijk haar kunst met de ‘gewone mensen’ in aanraking te laten komen. Daarom zet zij zich ook in ook voor maatschappelijke kunstprojecten. Naast haar kunstenaarschap werkt zij in het Museum Vlaardingen als floormanager en als kunstdocent bij KADE40en bijSeniorenwelzijn.

Twee zonen

Zhanhong heeft twee zonen die nu jonge volwassen zijn. Helaas ging haar huwelijk mis, maar zij heeft door moeilijke jaren heen haar liefde voor de medemens, haarzelf en de natuur verder ontwikkeld.  

Tijdens haar studie en ook daarna heeft zij veel gereisd. Voor haar kunstenaarschap gaat zij elk jaar minstens naar één buitenlands kunstsymposium, om haar horizon te verbreden en reflectie te krijgen. In haar werk zoekt zij de verbondenheid tussen diverse culturen en bevolkingen.

Zhanhong vindt het normaal als allochtoon harder te werken. Integratie en je blijven ontwikkelen als een mensen kunstenaar vindt zij belangrijke factoren voor haar geluk. Zij voelt zich thuis in Nederland terwijl zij haar Chinese roots niet vergeet. In haar werk kunnen we regelmatig Chinese elementen zien.

De tentoonstelling

In deze tentoonstelling wil Zhanhong haar oeuvre van de laatste 26 jaar laten zien met Liefde als een rode draad. We kunnen haar ‘Dagboek’, schilderijen van mens en natuur, conceptueel computerwerk, 3D maskers en een grote installatie met duizenden gekalligrafeerde LIEFDE gaan zien.

Liefde is niet een cliché, zegt Zhanhong. “Het is noodzakelijk, zeker in huidige tijd. Zie alle oorlogen, vluchtelingen, ongelijkheid, rebellen, klimaat etc. Als kunstenaar wil ik via mijn kunst mensen bewust maken en elkaar lief laten hebben. Een individuele, onafhankelijke en autonoom verlangen staat niet in de weg van solidariteit, sociale betrokkenheid en saamhorigheid. Ik heb zelf ook veel meegemaakt en veel tegenslagen gekregen. Maar de ontwikkeling van liefde is het fundament van het geluk. Ik geloof dat met compassie en liefde we verbinding kunnen maken. Ik zal het duizenden keren / eindeloos herhalen als ware het een medicatie vorm.”

Zelf lief te hebben is heel anders in de West dan in de Oost, vervolgt ze. “Een IK cultuur versus de WIJ cultuur. Ik heb door de jaren heen veel meegemaakt en geleerd. Ik kan nu rustig zeggen dat ik meer balans gevonden en meer mijzelf ben. Ik geloof dat we meer kunnen leveren en beter anderen kunnen helpen als we zelf tevreden zijn in ons leven.”  

“Ik voel een verrijking tussen de culturen van oost en west in mijn leven en in mijn kunst. Hoe beïnvloedt mijn Chinese achtergrond mijn kunst bewust en onbewust? Hoe ouder ik word hoe  nieuwsgieriger ik als de persoon die ik nu ben. Kunst is altijd persoonlijk, dat geldt zeker voor mij. De wereld wordt kleiner door de nieuwe technologie. Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijk, naast compassie en respect. Liefde is het sleutelwoord denk ik. Liefde voor de medemens, liefde voor jezelf en liefde voor de natuur….. “Make Love, no War” van John Lennon is zo inspirerend voor onze tijd.”

Randprogrammering en Educatie

De Opening valt samen met de verjaardag van Zhanhong. Er zal muziek zijn van de band ‘The Elastic Stockings’. Tijdens de expositie wil Zhanhong het publiek de mogelijkheid bieden om samen met haar  Chinese kalligrafie ‘Liefde’ te beoefenen. In haar ervaring is kalligrafie een manier van ontspannen kunst te maken, met beheersing, meditatie en compassie.

Samen met KADE 40 (kunstdocent) is er een workshop; samen met RUMI is er de mogelijkheid te kalligraferen; samen met de Dansmavo worden 9 februari waaiers gedanst; op Chinees Nieuwjaar 10 februari zal er ook een evenement zijn; er komt ook een Qi Gong workshop met Dansmavo Schiedam-Vlaardingen. De finissage is op zondag 11 februari. Er zullen verschillende activiteiten plaatsvinden met het thema Liefde.  

De opening is alleen voor genodigden, niet voor publiek. 

https://www.museumvlaardingen.nl/
https://www.instagram.com/zhanhongliao/ 
www.liaozhanhong.com 
liaozhanhong.nl 

Datum:
2 november 2023 / 18 februari 2024
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0