Tentoonstelling Maurice Denis: Amour | Van Gogh Museum

Tentoonstelling Maurice Denis: Amour | Van Gogh Museum 

De Franse kunstenaar Maurice Denis (1870-1943) maakte in 1899 de romantische prentenserie Amour. De liefdesgedichten die hij in zijn dagboek schreef voor Marthe Meurier, zijn latere vrouw, waren daarvoor de inspiratie.

Amour is een ode aan Marthe en de liefde in al haar verschijningsvormen: van huiselijk tot lichamelijk en van ridderlijk tot goddelijk. 

Crème de la crème

De Amour-serie bestaat uit dertien kleurenlitho's. Met hun verfijnde kleuren, zachte lijnen en gedetailleerde patronen, zijn de prenten de crème de la crème van de avant-garde lithografie.

Denis werkte jarenlang aan de reeks, waarvoor hij talloze schetsen, tekeningen en proefdrukken maakte. In de tentoonstelling zie je de kleurenlitho’s samen met de dagboekcitaten, ontwerptekeningen en proefdrukken.

Je kunt elke stap volgen in het creatieve proces tussen kunstenaar en drukker en ziet zo de reis van proef tot perfectie. Ook uitgever Ambroise Vollard en vooral meesterdrukker Auguste Clot waren belangrijk in het gehele maakproces.

Les Nabis

Maurice Denis was een van de oprichters van de groep Les Nabis. Deze groep jonge kunstenaars vond elkaar rond 1890 in hun gedeelde artistieke zoektocht naar een ‘schoonheid buiten de zichtbare werkelijkheid’. 

De groep bestond naast Denis uit onder anderen uit Pierre Bonnard, Henri-Gabriel Ibels, Félix Vallotton en Edouard Vuillard. Hun grote voorbeeld was de symbolistische kunstenaar Paul Gauguin.

Onderzoek

Het Van Gogh Museum doet diepgravend onderzoek naar de serie prenten van kunstenaars uit de Nabis-groep. Dit onderzoeksproject Van proef tot perfectie wordt ondersteund door het Getty Paper Project en de Elise Wessels Foundation.

Collectie Franse prenten

Het Van Gogh Museum verzamelt al jaren prenten van kunstenaars uit het fin de siècle (1890-1905). Daarnaast verzamelt het museum prenten van een generatie eerder: tijdgenoten en kunstenaarsvrienden van Vincent van Gogh, zoals Henri de Toulouse-Lautrec en Emile Bernard.

https://www.vangoghmuseum.nl/   

Datum:
12 februari 2022 / 15 mei 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0