Tentoonstelling: Natuurlijk Den Haag! | Affiche Galerij Tramtunnel Den Haag

Tentoonstelling: Natuurlijk Den Haag! | Affiche Galerij Tramtunnel Den Haag

Geen stad in Nederland beschikt over zo’n grote variatie aan landgoederen, bossen, duingebieden, parken en plantsoenen als Den Haag. Daar kunt u nu ook van genieten in de tramtunnel. Het Haags Gemeentearchief presenteert NATUURLIJK DEN HAAG! Tentoonstelling in De Galerij, station Spui, tramtunnel. Dagelijks te bekijken tot 3 september, toegang gratis.

Den Haag, mooie stad achter de duinen, stad aan zee, groene stad vol bossen en parken, waar je binnen een vloek en een zucht het stadsrumoer kunt verruilen voor het geluid van de branding. In de fotocollectie van het Haags Gemeentearchief zijn duizenden foto's te vinden waarop de Haagse natuur een rol speelt. NATUURLIJK DEN HAAG! Laat een selectie van dit kostbare arsenaal zien. Wil je meer foto's bekijken? Ga dan naar de beeldcollectie en verzin je eigen trefwoorden zoals ‘park’ (1583 resultaten), ‘strand’ (5257 resultaten), ‘duinen’ (1328 resultaten).  

Geschiedenis

Van de 13e tot en met de 16e eeuw was het groen in en rond Den Haag privé-eigendom. Het Haagse Bos was van de Graven van Holland en de landgoederen die de rijken buiten de stad lieten aanleggen, waren vaak ommuurd en niet voor het publiek toegankelijk. In 1613 wordt het Haagse Bos voor het eerst opengesteld voor publiek en vanaf de 19e eeuw wordt meer en meer groen in de stad aangelegd. Er kwamen flaneerboulevards in de middenberm van hoofdroutes, zoals de Regentesselaan, Groot Hertoginnelaan en Valkenboslaan, en plantsoenen werden aangelegd.

In 1907 is de Dienst der Gemeenteplantsoenen opgericht. Deze afdeling van de gemeente zorgde voor meer licht, lucht en ruimte rondom de bouw van de eerste 20ste eeuwse wijken. In toenemende mate maakt groen onderdeel uit van de stedenbouwkundige opzet. Dit zie je bijvoorbeeld aan beplante bermen langs waterlopen en de aanleg van tuinwijken zoals Vogelwijk en Daal en Berg (1922). Vanaf de jaren ’20 was er met de aanleg van sportterreinen en het ‘volkspark’ Zuiderpark ook aandacht voor ‘actief groen’, waar jong en oud en arm en rijk, zich vrij en blij moesten kunnen bewegen.

Anno 2023

Nu draait het leven in de stad om de buitenruimte. Dat is de plek waar mensen verblijven, elkaar ontmoeten, sporten, spelen en zich verplaatsen. De tentoonstelling NATUURLIJK DEN HAAG! Neemt u in 60 foto's mee langs talloze grote en kleine natuurlijke plekken in de stad.

Tjerk Miedema Galerij

Bijna alle foto's in de tentoonstelling zijn afkomstig uit de collectie van het Haags Gemeentearchief. Er zijn er vijf die gemaakt zijn door oud-collega Tjerk Miedema. Tjerk heeft 27 jaar bij het Haags Gemeentearchief gewerkt en hij is per 1 juni 2023 met pensioen gegaan. Hij fotografeert Den Haag al jaren in de weekenden. Uit de honderden foto's die hij maakte, zijn er vijf geselecteerd voor deze tentoonstelling. Deze vijf foto's hangen in het midden van De Galerij, in hun eigen vitrine, die voor deze gelegenheid omgedoopt is tot de Tjerk Miedema Galerij.

Afbeeldingen

1) Natuurlijk Den Haag, Haagse Bos, fotograaf onbekend, 2) Natuurlijk Den Haag, Uitzicht over Vogelwijk, fotograaf Van der Linden, 3) Natuurlijk Den Haag, Meeuwen bij de Hofvijver, fotograaf onbekend, 4) Natuurlijk Den Haag, Bosjes van Poot, fotograaf onbekend, 5) Natuurlijk Den Haag, Japanse tuin, fotograaf Tjerk Miedema     

https://haagsgemeentearchief.nl/

Datum:
13 juni 2023 / 3 september 2023
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0