Tentoonstelling Special Art | Galerie Fleur & Wouter

Tentoonstelling Special Art  | Galerie Fleur & Wouter

Op vrijdag 28 mei opent Galerie Fleur & Wouter een bijzonder project waar ze al een jaar naar uitkijken. In de tentoonstelling Special Art combineren ze het werk van zes outsider kunstenaars met dat van "reguliere kunstenaar" Mai van Oers. 

In 2019 maakte Mai van Oers deel uit van de jury van de Special Award, een vierjaarlijkse prijs voor outsider art georganiseerd door stichting Special Arts. Mai heeft een grote liefde voor deze kunstenaars, die buiten de gebaande paden van de kunstwereld hun werk maken. Ze verbaasde zich over hoe de werelden van de “reguliere kunst” en outsiderkunst gescheiden blijven. Samen met Galerie Fleur & Wouter ontstond zo het idee haar werk tentoon te stellen in combinatie met dat van haar favoriete deelnemers van de Special Award: Heinze van Dijken, Jan Benecke, Maurits Sterkenburg, Thomas Verlaek, Ab Stiva & Bea Schonewille

Totems

In de tentoonstelling is een combinatie van media te zien. Heinze van Dijken (1987) toont totems, die hij maakt uit rolletjes klei. Hij zoekt als voorbeeld een plaatje dat hij spannend vindt - van vrouwen en meisjes of mensen met opvallende kleren of make-up zoals clowns en stripfiguren. In de galerie zijn totems te zien, zoals de Suske-en-Wiske-Totem en de rakettotem - die eigenlijk een vliegtuig is, maar omdat het een totem moest worden toch weer meer een raket werd. Ook Jan Benecke (1990) werkt met keramiek, en creëert hiermee fantasievolle, vaak fragiele constructies geïnspireerd op dieren en menselijke figuren. Zijn beelden komen schetsmatig tot stand en zijn onweerstaanbaar in hun eenvoud. Op een bijzondere manier gebruikt hij glazuur op sommige delen van zijn sculpturen waar deze het meeste effect heeft.

Kolozaiëken

De textiele beelden van Maurits Sterkenburg (1987) begonnen ooit met een draadje dat hij in zijn zak vond. Hij speelde ermee en door de knopen ontstond er een wezentje. Tegenwoordig maakt hij grote werken geïnspireerd op dieren in een grote hoeveelheid kleuren en technieken. Hij noemt ze kolozaiëken: kolossen gekleurd als in een mozaïek.

Scènes uit films

Thomas Verlaek (1990) won de Special Award met tekeningen die hij uitknipt en op elkaar plakt. Zo ontstaan collages met een grote dieptewerking. Het zijn zelfbedachte scènes uit films met veel actie en geweld. Ze geven de kijker een claustrofobisch gevoel, alsof je er zelf onderdeel van uitmaakt en geen kant op kunt. Deze werken vormen een mooi contrast met de gevoelige en poëtische tekeningen van Ab Stiva (1953), die een enorme rust uitstralen. Hij plaatst planten en dieren zorgvuldig naast elkaar op het papier.

Bea Schonewille (1959) maakt wandkleden met de bijzondere techniek van de mola, waarbij uit textiel organische vormen worden geknipt en omgezoomd. Door haar handicap ligt Bea vrijwel altijd. In de auto ziet ze alleen lucht, boomtoppen en hoogspanningsmasten. Deze masten en hun bijzondere lijnenspel zijn haar inspiratiebron.

Kathedralen, tombes en sprookjesfiguren

Het oeuvre van Mai van Oers (1953) bestaat uit tekeningen en schilderijen, op zich geen bijzondere combinatie, tot je de werken ziet. Het zijn twee totaal verschillende werelden, de bijna abstracte schilderijen en de vaak zeer realistische tekeningen. Wat ze gemeen hebben is de landschappelijkheid en de perfecte beheersing van de techniek. Haar schilderijen zijn werelden op zichzelf - tegelijkertijd herkenbaar en vervreemdend. Ze balanceren op een dunne scheidslijn tussen figuratie en abstractie. Hierbij gebruikt Mai een grote hoeveelheid aan schildertechnieken. Haar tekeningen zijn werelden waarin bekende elementen samen een vervreemdend beeld vormen. Kathedralen, tombes, sprookjesfiguren en dieren leven in omgevingen vol structuren, die soms te herleiden zijn tot de werkelijkheid en soms hun eigen logica volgen.  

Reserveer svp bij de galerie. 

Afbeeldingen

1) Thomas Verlaek, Op weg naar wraak, 2) Mai van Oers, Untitled, 3) totem, 4) Maurits Sterkenburg, Gruzela, 5) Ab Stiva, Donderdag 14 april 2016  

https://www.galeriefleurenwouter.com/   

 

Datum:
28 mei 2021 / 27 juni 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0