The Day of the Donkey | Galerie Fleur & Wouter

The Day of the Donkey | Galerie Fleur & Wouter

Deze zomer is in Galerie Fleur & Wouter de duotentoonstelling The Day of The Donkey te zien, met werk van Carmen Schabracq en Dodi Espinosa. Beide kunstenaars hebben een sterke band met Mexico en een fascinatie voor traditie, ambacht, en welke materialen nobel worden bevonden en welke arm. 

Als uitgangspunt voor de tentoonstelling namen ze The Day of the Donkey, de belangrijkste feestdag in Otumba, het Mexicaanse dorp waar Espinosa vandaan komt. Ezels worden tijdens dit feest verkleed als vrouwen, met make up en jurken.

Ezel in een tutu

Espinosa gebruikte het feest uit zijn geboortedrop eerder als inspiratie voor zijn sculptuur El dia del burro (2018). In dit werk van een ezel in een tutu refereert hij aan de ballerina’s van Edgar Degas. In de sculpturen die Espinosa maakt voor deze tentoonstelling keert hij terug naar dit thema en onderzoekt de dark side achter deze alom geliefde kunstwerken. Het corps de ballet, de grote groep minder belangrijke dansers bestond in de tijd van Degas uit arme meisjes die afhankelijk waren van machtige begunstigers van het ballet, een ongelijke relatie waar misbruik van werd gemaakt. 

De sculpturen van Espinosa in deze tentoonstelling zijn abstract. Ze laten de beweging in de dans zien en symboliseren de anonimiteit van de dansers van het corps de ballet. toch stelt elke sculptuur een danser voor, en door ze namen te geven haalt Espinosa hen uit de anonimiteit. Pijlpunten in de sculpturen symboliseren de sterkte van de dansers. Zijn ballerina's weerspreken de typische indruk van fragiele en onderdanige meisjes, het zijn powervrouwen die uit zijn op wraak. 

Theatraliteit van het leven

In het werk van Carmen Schabracq speelt de theatraliteit van het leven een belangrijke rol. Ze verzamelt verhalen uit verschillende mythen, tradities, haar eigen ervaringen en gebruikt deze om een collage-achtig visuele narratief te creëren. Tijdens een van haar onderzoeken naar mythen en tradities in Mexcio bezocht ze Otumba, Espinosa's geboortedorp waar The Day of the Donkey vandaan komt. Ze nam het feest als uitgangspunt voor een serie werken over de mythologie rondom de ezel wereldwijd. Een belangrijke tegenstelling in deze mythologie interesseert haar. Het dier wordt gezien als dom en koppig, maar heeft ook grote symbolische waarde, bijvoorbeeld als de drager van Jezus. In de tentoonstelling laat ze maskers en schilderijen zien rondom folkloristische figuren als de ezel, de duivel en de bok.

Nobele materialen

Beide kunstenaars zijn geïnteresseerd in traditie, ambacht, en welke materialen nobel worden bevonden en welke arm. Papier maché is zo’n materiaal dat in de kunstwereld als arm wordt gezien, maar in de Mexicaanse cultuur juist een ambachtelijke waarde heeft. De twee kunstenaars besloten met dit materiaal te werken. Espinosa koos ook voor bamboe, een ander arm materiaal, dat fijn is maar ook zeer sterk, soepel, en licht als een ballerina.

Over de kunstenaars

Carmen Schabracq (1988) werkt in verschillende media, ze maakt schilderijen, sculpturale installaties, maskers en performances waarmee ze de complexiteit van de menselijke identiteit onderzoekt. Ieder mens bestaat uit vele gezichten, die allemaal voortkomen uit de perceptie van de ander. Bijvoorbeeld aan de hand van maskers laat ze de verschillende rollen van de mens zien. Carmen is geboren in Amsterdam (1988), waar ze nu woont en werkt. Ze behaalde haar BA in beeldende kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, en haar MA in theaterkostuumontwerp aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. In 2017- 2018 ontving ze de 'Nieuwe Makers subsidie' van het Fonds Podiumkunsten NL, waarmee ze twee in situ voorstellingen maakte in Zeeland. Carmen deed artist in residencies in Mexico (2019), het Van Gogh AiR in Zundert (2020), in Bulgarije (2021) en bij kunsthuis SYB in Beetsterzwaag (2021). Ze exposeerde in Stedelijk Museum Breda (2022) en talloze galeries en kunstruimtes. 

Dodi Espinosa (1985) werd geboren in Mexico City, maar woont en werkt in België. Zijn onconventionele beeldtaal verraadt invloeden van het surrealisme en sjamanisme in zijn overwegend ruimtelijk werk. Espinosa gelooft in de transformerende kracht van kunst en werpt een blik op historische en actuele vraagstukken. Meestal werkt hij in klei, die hij vervolgens beschildert, maar ook materialen als brons, hout, textiel of papier-mâché komen voor in zijn oeuvre. Dodi Espinosa had een solotentoonstelling bij Beautiful Distress, Amsterdam (2022). Hij nam daarnaast deel aan groepstentoonstellingen in MHKA (i.s.m. NICC), Antwerpen (2019), het Fries Museum, Leeuwarden (NL, 2020), W139, Amsterdam (2020) en Mu.Zee, Oostende (2019 en 2022).

The Day of the Donkey
13 augustus - 11 september

Galerie Fleur & Wouter
do - zo | 12.00 - 18.00 uur
Van Ostadestraat 43a, Amsterdam
+316-57748299
galeriefleurenwouter.com

Datum:
13 augustus 2022 / 11 september 2022
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0