The Gate Of The Lost Paradise, werken van Jan M. Verburg in de Grote (of St. Gudula-) Kerk in Lochem

The Gate Of The Lost Paradise, werken van Jan M. Verburg in de Grote (of St. Gudula-) Kerk in Lochem

De indrukwekkende toegangspoort van het Lowlandsfestival wordt nog één keer opgebouwd, en wel in de Grote Kerk in Lochem, het stadje waar het moderne openlucht popfestival voor het eerst (mei 1968) in Nederland vorm kreeg.

Voor het eerste Lowlandsfestival (1993), dat aanvankelijk voluit “A Campingflight to Lowlands Paradise” heette, maakte Jan M. Verburg zes indrukwekkende beschilderde doeken van elk 15 meter hoog die, bevestigd aan een nog hogere steigerconstructie, de toegangspoort vormden.

30 iconische afbeeldingen 

De eerste 10 jaar groeide de poort mee met het festival totdat er in totaal 30 iconische afbeeldingen boven de bezoekers uitrezen. Het was Lochemer Joost Carlier die destijds Jan M. Verburg voor dit project benaderde en het is dezelfde Joost Carlier die het plan opvatte om dit bijzondere ‘gelegenheidskunstwerk’ nog één keer tevoorschijn te halen.

Lowlands

Jan ging al met het hele Lowlands team 3 weken voor de opening van het festival naar het terrein. Terwijl alle voorbereidingen uitgevoerd werden moest hij ter plekke nog van alles schilderen. Dan kwam er weer iemand die nog een spandoek ergens nodig had voor een tent en ging Jan snel aan de slag. Het was een fantastische tijd voor Jan. Tussen de festivalperiodes door brainstormde Jan over talloze nieuwe ideeën. Deze ideeën registreerde hij allemaal in een boek. In dit boek vind je dus zelfs afgewezen of niet uitgekozen ontwerpen voor nieuwe doeken.

Beethoven 

Als hij een idee had voor een nieuwe schildering deed hij eerst onderzoek. Hiervoor verzamelde hij alles wat hij kon vinden. Zo had hij van Beethoven heel veel ansichtkaarten die hij gebruikte en ging hij 2 keer naar een documentaire over Beethoven in de bioscoop, waar hij stiekem foto’s maakte. Na het onderzoek maakte hij een werkmodel. Hier tekende hij met potloodlijnen in zodat de schildering uit blokjes bestond. Deze lijnen zetten hij dan ook op het grote doek, zo kon hij het makkelijk goed op schaal vergroten.  

Metershoge brede poort 

Het interieur van de gotische kerk biedt plaats aan de metershoge en brede poort bekleed met de monumentale schilderijen van kunstenaar Jan M. Verburg. Een monument in een monument. De ruimte wordt verder ingenomen door tafels waarop meterslange leporello’s zich een weg door de kerk slingeren. Samen ontstaat er een eenmalige gebeurtenis; imposant, kleurrijk, dynamisch en met een belichtingsconcept en geluidsinstallatie die het geheel tot een ‘Gesammtkunstwerk’ maken.

Voor inwoners van de stad Lochem is het extra de moeite waard om een bezoek te brengen aan de expositie The Gate of the Lost Paradise. Jan M Verburg zal inwoners van het stadje ter plekke portretteren. Nadat hij de schetsen heeft bewerkt tot ingekleurde beeltenissen, kunnen de geportretteerden een kopie afhalen.

Verburg wil de originele portretten verzamelen en bij het Rijksmuseum aanbieden als een kleurrijk tijdsdocument. “Zodat men over vijftig jaar een mooi beeld heeft van de inwoners van de stad Lochem in 2021”, vertelt de kunstenaar enthousiast.

Brouwerij Homeland brouwt voor ieder wat wils. Van fris en fruitig naar robuust en pittig.

Het bier is ook te koop aan de kassa van de tentoonstelling.

https://lost-paradise.nl/

 

 

Datum:
2 augustus 2021 / 25 september 2021
Type activiteit:

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0